Подземјето и пријателите се простија од големиот дон Брано Миќуновиќ, но никој не очекуваше дека ќе се огласи Насер Кељменди, не успеаја да го спасат ни лекарите од Белград (Фото)


Погребот на Бранислав Брано Миќуновиќ, црногорски бизнисмен, беше извршен вчера во Никшиќ.

Кој се прости од Брано?

Покрај најблиските членови на семејството, од Миќуновиќ се простија и голем број луѓе кои преку некролози изразија сочувство.

– По повод смртта на вашиот татко и брат, ве молиме примете го моето искрено сочувство од искрен пријател. Брано, вечна ти слава – пишува во потписот Насер Кељменди, кој, да потсетиме, пред осум месеци беше ослободен од обвинението за трговија со дрога, за што првостепено беше осуден на затворска казна од четири години и осум месеци.


Некрологот бил испратен и од Лотарија на Црна Гора: „Длабоко погодени од твоето заминување. Последен поздрав до големиот човек“.

Меѓу другите, од Миќуновиќ се простија Драган Гига Зиндовиќ, кој претходно беше уапсен и идентификуван како главни актери на крвавата мафијашка пресметка во будванскиот ресторан „Јадранска стража“ и Сава Вујовиќ, кој беше негов долгогодишен пријател и наводен телохранител.

-Нашиот најдобар дедо, почивај во мир“ – внуците на Брано.

Познатата Црногорка е една од многуте кои преку некролог се простија од Миќуновиќ.

– На мојот драг пријател, Брано Миќуновиќ. Сите ќе ја паметиме вашата хуманост, сила, благородност, чесност и добрина. Љубов, веселост, мудри зборови и пред се топло човечко срце – се сеќавам, за вечност, мојот добар пријател. Вечна ти слава и благодарност за се – стои во некрологот што Манда го даде за Миќуновиќ.

Починал како последица на тешка болест

Да потсетиме, Брано Миќуновиќ со децении беше во фокусот на јавноста во земјата и регионот, додека неговото име беше поврзувано со бројни скандали — за едни беше „гордоста на Црна Гора“, додека за други криминалец. и „господарот на Црна Гора“, без чие одобрение не можеше да заврши ниту една сериозна работа во сивата зона.

Роден е во 1953 година во Никшиќ, а во младоста тренирал бокс и бил член на елитната 63-та падобранска бригада на поранешна ЈНА.

Бранислав Брана Миќуновиќ почина како последица на тешка болест, со која долго време се бореше. Починал во Будва. Тој веќе подолго време имаше здравствени проблеми, а неодамна беше опериран. Неговата здравствена состојба била многу тешка, што довело до трагичен исход, а ни лекарите кои дошле специјално од Белград и покрај сите напори не успеале да го спасат.