Пожар во близина на Валенсија, евакуирани се 850 луѓе

Во шпанскиот град Монтикелво во близина на Валенсија, 850 луѓе се евакуирани поради големиот шумски пожар кој досега опустоши околу 2.000 хектари, објави Шпанската радиотелевизија.

Покрај Монтикелво, пожарот зафати и неколку градови во регионите Вал д’Албаида, Сафор и Комтат, кои се наоѓаат на југот на провинцијата Валенсија и на северот на Аликанте.

Министерката за правда и внатрешни работи Елиса Нуњез објасни дека бројот на евакуирани поради пожарот е 850.