Познавање на бугарскиот јазик како услов за добивање бугарско државјанство

Со измена на прописите во Законот за државјанство, Собранието на Бугарија ќе бара лицата кои сакаат да добијат бугарско државјанство да го знаат бугарскиот јазик.

Предлогот за измена на Законот предложен од Министерскиот совет беше едногласно прифатен од 154 претставници кои учествуваа на седницата на 240-членото Собрание.

За време на гласањето, 36 претставници на провладиното Движење за права и слободи (ХОХ), чии членови се претежно Турци и муслимани, беа воздржани.

Според измените на Законот, обврската за познавање на бугарскиот јазик ќе важи и за децата на лицата кои повторно добиле бугарско државјанство. Претходно, децата на лицата кои го вратиле бугарското државјанство можеа и директно да се натурализираат.

Претставничката Деница Сачева од владејачката партија ПП-ДБ (Продолжуваме со промените – Демократска Бугарија) предложи да се интензивираат активностите на бугарските училишта за да не биде оштетена бугарската дијаспора во странство со новата регулатива.

Сачева предложи „неделните училишта“, кои обезбедуваат настава за време на викендите во земјите каде што живеат граѓани со бугарско потекло, да ја интензивираат наставата по бугарски јазик за деца и млади.

Указот, кој ќе стапи на сила по второто гласање, особено се однесува на бугарските имигранти во Турција.