Покрај високата цена на лебот и другите производи, граѓаните се незадоволни и од квалитетот

 Покрај недостигот на леб во многу маркети во последните денови, граѓаните кои ги анкетираше ТВМ2 се револтирани и од цената и квалитетот што ги добиваат.

Велат дека сегашната цена на лебот е висока во однос на нивниот стандард, а незадоволни се и од квалитетот и количината што ја плаќаат за векна леб.

„Цената на лебот е висока во однос на стандардната, не само лебот, туку немате ниту еден артикл што не е скап, а платите се 20.000 денари. Каков е квалитетот на лебот од 300 грама, додека го продаваат по 35 денари за килограм. Мафин е 35 денари“

„Цената е висока, има некои што не можат да купат леб, некои купуваат и до 5 килограми од каде ќе ги добијат парите. Овој леб наполнет со повеќе компири не е ни здрав, а го надувуваат кога нема ни 300 грама“.

„200 грама леб 35 денари чини 3 евра килограм леб. Нема квалитет, што е полошо, ги ставаат, го труја народот“.

„Цената на лебот треба да биде просечна и врз основа на моменталната состојба имајќи го предвид регионот и економската состојба на населението е многу ниска. Што се однесува до квалитетот, се снабдувам од фурна, но почнавме и со готвење“.

„Превисоки се цените, подобро да направиме лепче.

„Квалитетот на лебот зависи од производителот. Има леб што е вкусен и добар за јадење, но има и лош леб, каде што не можам да ви кажам што не можете да најдете во него“ – велат дел од граѓаните со кои разговараше ТВМ2.

Инаку, пред неколку дена министерот за економија Крешник Бектеши соопшти дека со најновата одлука на владата сите правни и физички лица регистрирани за производство на леб се обврзани да го произведат и пуштат во оптек лебот по замрзната цена од 33 денари.