ПОЛСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ ДУДА: Подготвен сум да изградам железна завеса до небо само за да ги држам Русите подалеку од нас! Не сакаме РУСКИ МИР!

0

Полскиот претседател Анджеј Дуда и неговиот колега летонскиот претседател Егилс Левитас се состанаа во четвртокот во Рига каде разговараа за актуелните безбедносни предизвици.

Во своето обраќање до медиумите, Дуда истакна дека се што се случило во последната година предизвикало значителни промени во погледот на многу луѓе за сè, особено за безбедносните перспективи.

Во својот говор Дуда спомна дека балтичките држави и Полска имаат слични историски искуства од минатиот век и дека се сведоци на експлозијата на рускиот империјализам и дека, како што рече Дуда, во тек е агресија врз нашиот дел од Европа, пишува Поланд пост .

„Денес, стремежот на владетелите на Русија, на чело со Владимир Путин, е навистина да го вратат влијанието на царската империја. Мислам дека тоа е она што тие се обидуваат да го направат“, рече Дуда.

Вишеградска група, Прага, Александар Вучиќ, самит, Анджеј Дуда

Полскиот претседател истакна дека Полска ќе направи се за да спречи избувнување на регионална војна во Европа. Тој, исто така, истакна дека Полска гради воен потенцијал за одвраќање за оваа цел.

„Во моментов се мобилизираме. Во Полска е разбирливо. Ја зголемуваме границата на трошоците за одбрана, неодамна поминаа 2 проценти, веројатно ќе биде на ниво од 4 проценти. во 2023. полското општество досега многу добро го разбира ова“.

Претседателот Дуда се осврна и на апелите да не се води кон обновување на Железната завеса.

„Подготвен сум Железната завеса повторно да се изгради ако морам да се справам со агресивна земја преку источната граница која сака да ги убие своите соседи, која сака да им ја земе земјата, која сака да им ја одземе слободата. подготвени да ја подигнат железната завеса до облаците само за да ги оддалечиме од нас“, рече Анджеј Дуда.

Тој додаде дека Полјаците не сакаат „руски мир“ дома. – Русија нека си ја чува ако сакаат. Не ни се допаѓа тоа што го кажа.