ПОМАЛКУ ОД ПОЛОВИНА ЧАС- Спиењето во текот на денот е корисно за мозокот

Одвојувањето време за пократки дремки во текот на денот е корисно за мозокот и помага да се зачува неговата големина на подолг период, открија истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон.

Истражувачите откриле дека мозокот на луѓето кои спијат во текот на денот е поголем за 15 кубни сантиметри, што е еквивалентно на одложување на стареењето за три до шест години.

Сепак, тие предупредија дека овој сон треба да трае помалку од половина час.

Денес, на многу луѓе им е тешко да одвојат време за дневен сон поради нивните работни обврски.

Докажано е дека дневниот сон е клучен за развојот на новороденчињата, а потоа станува се поретки како што старееме, а потоа повторно се зголемува по пензионирањето. Околу 27 отсто од испитаниците постари од 65 години спијат во текот на денот.

Експертите велат дека советот за спиење е „прилично лесен за давање“ во споредба со советите за слабеење или вежбање, што е „тешко за многу луѓе“.

Мозокот природно се намалува со стареењето, но дали дневниот сон би можел да помогне во спречување на болести како што е Алцхајмеровата болест бара дополнително истражување.

Здравјето на мозокот е важно за спречување на деменција и состојби поврзани со спиењето. Истражувачите сугерираат дека лошиот сон го оштетува мозокот со текот на времето предизвикувајќи воспаление и дека тоа влијае на врските помеѓу мозочните клетки.

„Редовното дремење може да заштити од невродегенерација со компензирање за лишувањето од сон“, тврдат истражувачите.

Сепак, некои ќе изберат 30 минути вежбање наместо да се обидуваат да најдат удобно место за спиење на работа, што е исто така многу корисно.

Дремката може да го подобри здравјето, но може да има и негативен ефект, правејќи го човекот да се чувствува уморен и да има потреба од повеќе сон. Затоа, важно е да се ограничи дневниот сон на помалку од половина час.