Помалку познати симптоми кои укажуваат на рак на хранопроводникот се јавуваат додека јадете

Точната причина за рак на хранопроводникот е непозната, но консумирањето алкохол, цигарите, дебелината и нездравата исхрана може да го зголемат ризикот од оваа состојба. Затоа, не е лошо да ги знаете помалку познатите симптоми кои ќе укажуваат на овој вид на рак.

Истражувањето за рак од Велика Британија укажа на симптоми на кои мора да обрнеме посебно внимание.

Тешкотии при голтање

Тешкото голтање е познато и како дисфагија, а се јавува додека јаде или пие. Може да влијае на устата или грлото и хранопроводникот. Како резултат на тоа може да се појави и задушување или кашлање. Покрај тоа, прекумерната саливација може да биде показател за овој проблем.

Успорено варење и подригнување

Подригнувањето што се јавува во текот на денот може да биде многу јасен знак дека имате сериозни здравствени проблеми. Покрај тоа, болното варење кое се јавува во горниот дел на желудникот укажува на можноста за рак на хранопроводникот.

Болка во грлото или зад градната коска

Болката во грлото или зад градната коска е исто така еден од знаците за рак на хранопроводникот. Ако почувствувате силно чувство на печење зад градната коска или помеѓу лопатките, тоа може да го влоши вашето голтање и на тој начин да предизвика дополнително варење. Други симптоми вклучуваат регургитација, засипнатост, кашлање со крв, постојана кашлица и темна столица.