ПОМИНАЛ 3.000 КИЛОМЕТРИ – Момче се криело во бродски контејнер додека си играло криенка, пронајдено во друга земја (ВИДЕО)

15-годишно момче било пронајдено исцрпено, но безбедно откако заспало, а потоа поминало шест дена во бродски контејнер. Откриен е на 3.000 километри оддалеченост од местото каде што започнало .

Момче се сокри во контејнер за време на игра на криенка со пријателите во Читагонг, Бангладеш на 11 јануари. Откако заспал, бродот Интегра со контејнерот впловил во Индискиот Океан.

Тој бил пронајден од персоналот на пристаништето во Малезија и полицијата во Порт Кланг шест дена подоцна, на 17 јануари, исцрпен и дехидриран. Момчето, идентификувано само како Фахим, било пронајдено со треска и однесено на лекување во блиската болница Тенгку Ампуан Рахима, каде неговата состојба била опишана како стабилна.

Фахим бил откриен откако еден од персоналот на пристаништето слушнал тропање на еден од контејнерите. Фахим беше снимен како излегува од гајба јасно дехидриран и збунет.
На почетокот властите стравуваа дека Фахим е жртва на трговија со луѓе, но набрзо сфатија дека тоа не е така. Помошникот на полицискиот началник Ча Хонг Фонг изјави дека немало „непристојна игра“ во инцидентот.

„Кога бродот пристигна во западното пристаниште и контејнерот беше истоварен, властите го пронајдоа момчето внатре. Тој беше единствениот пронајден во контејнерот. Сега сме во процес на негово враќање. Не го поврзуваме ова со трговија со луѓе, бидејќи првичната истрага покажа дека тој влегол во контејнерот, заспал и (се транспортирал во) Малезија“, изјави малезискиот министер за внатрешни работи Саифудин Насутион бин Исмаил за локалните медиуми.

Полицијата додаде дека случајот на Фахим е проследен до службениците за имиграција за да може да биде испратен дома на истиот брод.