Поради оваа храна нашето тело лошо мириса: Секој ден ја консумираме, а еве како да спречите смрдеа и пот (ФОТО)

Секој човек има свој специфичен мирис. Во текот на летото повеќе се потиме, па затоа мирисот се засилува. Меѓутоа, она што го јадеме, покрај одредени лекови, хормонални влијанија и здравствени состојби, може да создаде непријатен мирис на телото.

Џа да го намалите или спречите, нутриционистот Ешли Тош открива која храна треба да ја избегнувате. Како што вели, бактериите живеат на нашето тело и се хранат со пот, што дополнително доведува до непријатен и зголемен мирис.

,,Црвеното месо, на пример, предизвикува нашите тела да произведуваат мрсна пот, а бактериите на нашата кожа се размножуваат поради тоа и можат да создадат непријатен мирис. Нашата пот е всушност без мирис и има причина зошто велат дека сте тоа што го јадете”, додава нутриционист.

Храната која може да предизвика мирис на телото вклучува:

Лук

Неговиот интензивен мирис влијае на нас. Мирисот на лук можете да го неутрализирате со додавање спанаќ или нане во вашето јадење.

Црвено месо

Прекумерното консумирање црвено месо може да го зголеми интензитетот на мирисот на телото. Всушност, тоа е одговорот, како нашите тела разградуваат високи нивоа на масни киселини.

Млечни производи

Кога нашите тела ги варат млечните производи, храната ослободува соединение наречено триметиламин што има мирис на риби кога се ослободува. Ако вашето тело не може правилно да го вари триметиламинот, тој може да се ослободи преку потта, предизвикувајќи лош мирис.

Кофеинот

Изненадувачки вести за љубителите на кафе! Кофеинот од кафето и другите пијалоци може да го зголеми производството на пот. Кофеинот влегува во нашите апокрини потни жлезди кои се одговорни за производство на мрсна пот што ја јадат бактериите на нашето тело – бидејќи бактериите ја јадат оваа пот предизвикува непријатен мирис.

Алкохол

Ако сте имале прилика да помирисате некој што пиел доволно количество алкохол во текот на летото, сигурно сте запознаени со тој мирис на телото.

На овој начин телото се чисти од алкохол преку потта.