Поранешниот говорник на Путин предвидува воен удар во Русија

Абас Галијамов предупреди дека додека Москва слепо ја продолжува својата крвава инвазија на Украина, ситуацијата дома тивко се движи кон воен удар.

Абас Галијамов, поранешен говорник на рускиот претседател Владимир Путин, предупреди дека додека Москва „слепо ја продолжува својата крвава инвазија“ во Украина, ситуацијата дома тивко се движи кон воен удар.

Веќе има услови за целосен бунт, пишува Галијамов во новата колумна за опозицискиот медиум Можем Објаснит : „Колку подолго трае војната, толку поочигледна станува нејзината бесмисленост“.

Американскиот портал The Daily Beast , кој ја објави веста, го привлекува вниманието на набљудувањето на Галијам дека рускиот народ во голема мера почнал да разбира дека сонот на Кремљ за соборување на киевскиот „режим“ нема да се исполни и дека утешната награда на новиот „руски „Териториите не се привлечни за никого.

Проблеми во државата, несогласувања во армијата

Галијамов тврди дека несогласувањата растат и во армијата, каде што Јвгениј Пригожин, шефот на групата Вагнер, „со својата реторика целосно го дискредитираше режимот во очите на воениот персонал и гневот кон властите што дозволија криминалец да ги гази. станува посилна“.

Тој коментира дека имиџот на Путин, како „горд и лукав“, како што го опиша, се распадна со акумулацијата на проблемите во земјата и армијата кои властите не можат да ги решат.

Според Галијамов, Путин во очите на народот „сè повеќе се претвора од брилијантен стратег во обичен, мизерен диктатор“.