ПОСЕТАТА НА ОВИЕ МЕСТА ВО ЕВРОПА ЌЕ ВИ НОСИ СРЕЌА: Еве колку пати треба да фрлите паричка во познатата фонтана и што СЕ СЛУЧУВА!

0

Одредени локации ширум светот се сметаат за „среќни места“ и се случува некои луѓе често да избираат такви локации како бегство од проблематичниот љубовен живот, здравје, работа или финансиска борба.

Сите знаат за фрлањето паричка во фонтаната ди Треви или дека е задолжително да се посети куќата на Џулиета во Верона, а еве зошто е тоа така.

Имено, TripAdvisor ширум светот ги воведе таканаречените среќни места. А овие пет места се особено популарни во Европа:

Фонтана ди Треви во Рим

Со оценка 9,7, Римската фонтана ди Треви е најпопуларното среќно место во Европа и дефинитивно вреди да се посети.

Луѓето од целиот свет секојдневно фрлаат и по 4.000 евра во вода за да им се насмее Fortune.

Постапката е следна: треба да застанете со свртен грб пред фонтаната, да ја земете паричката во десната рака, да ги затворите очите и да ја фрлите паричката преку левото рамо во фонтаната. Легендата вели дека ако фрлите паричка во фонтаната, наскоро ќе се вратите во Рим. Ако фрлите две парички ќе се вратите и ќе се заљубите, а ако фрлите три парички ќе имате среќа во бракот.

Света Софија во Истанбул

На второто место со оценка 9,4 е прекрасната Света Софија.

Внатре во зградата се наоѓа таканаречениот столб на желби. Според легендата, овој столб лачи лековита течност и му носи среќа на оној што ќе го залепи палецот во дупката на столбот и ќе го заврти во полн круг.

Карловиот мост во Прага

Карловиот мост има оценка 9,1 и се наоѓа на третото место на оваа листа.

Изграден е на почетокот на 15 век, а мостот е украсен со дури 30 статуи и значително придонесува за убавината на чешката престолнина. Легендата вели дека ако ја триете статуата на Свети Јован Непомук, ќе се вратите во Прага. Триењето на чинијата со ликот на кучето со нозете на витезот носи дополнителна среќа во животот.

Замокот Бларни во Корк и куќата на Јулија во Верона

Замокот Бларни во Ирска и Куќата на Јулија во Верона делат место на оваа листа со 7,2 од 10 поени.

Среќата во замокот Blarney доаѓа со бакнување на познатиот Blarney Stone. Бакнежот на каменот ви дава дар на говор за живот, односно способност да зборувате елоквентно.

Светски познатата атракција е куќата на Јулија која е поврзана со познатиот балкон на Јулија.

Овде и туристите и локалните жители лепат љубовни писма на ѕидовите со надеж дека Јулија ќе помогне нивната љубовна приказна да има среќен крај. За уште повеќе среќа, туристите ја тријат бронзената статуа на Јулија.