Постот не е религија: Останете во форма со најстариот метод на светот

Прескокнете го појадокот, не опседнувајте се со одредена храна, слушајте го вашето тело и јадете кога ви се jaде, но во одредени часови

Наизменичниот пост не е диета, тоа е начин на исхрана. Ова значи дека не се менува она што го јадете, туку кога го јадете.

За време на постот нема да го намалите бројот на калории што ги внесувате и ќе успеете да ја одржите мускулната маса, да ги изгубите мастите и непотребните килограми.

Како? Тоа е една од наједноставните стратегии бидејќи бара мала промена во вашите секојдневни активности. За да разбереме како функционира наизменичното постење, прво мора да ја разбереме разликата помеѓу нахранетата состојба и состојбата на постот.

Телото е во хранлива состојба кога ја вари и апсорбира храната. Обично, оваа состојба започнува кога ќе почнете да јадете и трае 3-5 часа додека телото ја вари и апсорбира храната што штотуку сте ја изеле.

Кога сте во оваа состојба, на вашето тело му е многу тешко да согорува калории бидејќи нивото на инсулин е превисоко.

По горенаведениот временски период, телото влегува во пост-дигестивна состојба, што е едноставно начин да се каже дека повеќе не ја варите храната. Оваа состојба трае 8-12 часа по последниот оброк и се нарекува пост.

На телото му е полесно да согорува маснотии во постот бидејќи нивото на инсулин е ниско. За време на овој временски период, можете да добиете килограми и телесна маса која била недостижна за време на хранењето.

Постот се практикува илјадници години. Го наоѓаме во секоја религија и култура. Лекарите долго време ги наметнуваат придобивките од јадењето од пладне до 8, и тоа не е само мода или маркетиншки трик.

Табелите подолу објаснуваат три начини за следење на интермитентно постење. Можете да го следите секојдневно, избегнувајќи го појадокот и оброците да ги започнувате напладне и да ги завршувате во осум часот навечер.

Во моментов, вие јадете во исто време секој ден. Тоа го бара и постојаниот пост, со единствена разлика што распоредот е фиксен и тоа полесно се постигнува.

Според распоредот, зелените квадрати одредуваат кога можете да јадете, бежовите квадрати кога постите и испрекинати квадрати кога спиете (и постите).

Режимот можете да го следите еднаш неделно, според табелата, каде што самите можете да го изберете најпогодниот ден.

Или еден ден да и еден ден не, според табелата.

Да резимираме, оваа диета едноставно бара да јадете од ручек до осум навечер.

Прескокнете го појадокот, не опседнувајте се со одредена храна, слушајте го вашето тело и јадете кога ќе ви се допадне, но во одредени часови.

Како резултат на тоа, ќе видите губење на тежината, телесна маса составена од повеќе мускули отколку маснотии и подолг живот, со помали шанси за рак, без оптоварување.