ПОТЕНЦИЈАЛНО ОПАСЕН ИНЦИДЕНТ: Нуклеарната централа Запорожје се исклучи од украинската мрежа и се префрли на дизел генератори

0

Нуклеарната централа Запорожје, која беше окупирана од руската армија на југот на Украина, повторно е исклучена од украинската електрична мрежа, соопшти денеска руската окупациска администрација.

„Поради прекин на високонапонската линија, електраната го загуби надворешното снабдување со електрична енергија“, соопшти руската администрација на Телеграм.

Нуклеарната централа Запорожје е исклучена од надворешното напојување преку линијата од територијата на Украина и префрлена на дизел генератори, соопштено е на каналот Телеграма на нуклеарната централа.

„Поради исклучувањето на високонапонскиот вод од 750 киловолти, нуклеарната централа Запорожје изгуби надворешно напојување. Енергијата за сопствените потреби ја обезбедуваат дизел генератори“, се наведува во публикацијата, пренесува Интерфакс.

Се утврдуваат причините за прекините на далноводите.

Во фабриката се активирани дизел генератори за да се обезбеди работа.

Прекинот на струја во нуклеарна централа е потенцијално опасен инцидент и се случил неколку пати поради бомбардирање околу централата.