Потреси во банкарскиот сектор: „Следните две недели се клучни“

0

Откако американската ФЕД ги зголеми каматните стапки за 25 базични поени во средата, сигнализирајќи дека е на работ да го забави најагресивното монетарно затегнување во последните децении поради тресењето на банкарскиот систем, акциите на европските банки повторно се во црвено.

Од забелешките на претседателот Џером Пауел, сигурно е дека Федералните резерви стравуваат од сценарио во кое проблемите со банките би можеле да доведат до кредитна криза со реперкусии врз забавувањето на американската економија.

Следните две недели се клучни

Американските компании се плашат и од кредитната криза, дури и повеќе од инфлацијата, судејќи според најновите истражувања меѓу водечките менаџери. Добрата вест е дека кредитната криза би го имала истиот ефект како и зголемувањето на каматните стапки – заладување на побарувачката и забавување на инфлацијата. Лошата работа е што во такво сценарио централната банка има многу мала контрола и тешко е да се прогнозира колку длабоко економијата би можела да потоне во црвено.

Проблемите кои започнаа со банкротот на американските кредитори на чело со Силиконската долина банка се проширија и во Европа. Швајцарската UBS беше принудена да го преземе Credit Suisse за да спречи поширока криза, Poslovni.hr .

Акциите повторно паднаа во корекција

Но, претседателот на Швајцарската централна банка (СНБ) Томас Џордан во четвртокот рече дека следните две недели ќе бидат клучни за да се види дали спасувачката програма е успешна.

И Банката на Англија ја зголеми цената на парите на Островот по единаесетти пат по ред и покрај фактот што финансиските акции повторно паднаа во корекција.

Индексот на водечките европски банки падна за 2,1 отсто. Во исто време, Дојче банк и Комерцбанк загубија 2,1 отсто, односно 3,2 отсто. UniCredit порасна за 0,16 отсто, додека акцијата на Intesa Sanpaolo падна за 0,13 отсто.