ПОЧИНА НАЈПОЗНАТОТО КУЧЕ НА СВЕТОТ: „Неговиот лик сигурно сте го сретнале“

Светски познатото јапонско куче Кабосу, ​​заштитно лице на Dogecoin и други познати меми, почина на 19-годишна возраст.

Ацуко, кој го посвои Кабосу во 2008 година, рече дека на 24 мај, во 7:50 часот наутро, кучето паднало во вечен сон.

„Кабосу сега одмара“, додаде таа.

Во 2010 година, сликите на саканиот Шиба Ину станаа вирални на интернет и беа споделени повеќе пати во текот на годините како мем наречен „Дож“.

Мемето, исто така, го инспирираше создавањето на Dogecoin во 2013 година, со фотографија од Кабосу што се користи како лого за криптовалутата.

Во април минатата година, Илон Маск накратко го смени логото на Твитер, денешното Х, во слика на Кабосу. Така, тоа предизвика нагло зголемување на Dogecoin.

Кабосу боледуваше од леукемија од 2022 година. Сопственикот на Кабосу на крајот на 2022 година напишал дека кучето се помалку се движи, но дека прима терапија. Откако сопственичката на социјалните мрежи објавила дека кучето е болно, многу следбеници се понудиле да и помогнат да го плати лекувањето.