Почна спасувачката операција на најголемата глобална банка од кризата во 2008 година

0

Со спасувањето на Credit Suisse, швајцарската народна банка го спасува угледот на Швајцарија

Кризата на доверба на големите инвеститори и големите депоненти се прелеа од Соединетите Американски Држави, каде што започна со колапсот на банката на Силиконската долина, во Европа, каде што прв беше погоден најслабиот меѓу најголемите европски финансиски играчи; Кредит Свис стар 167 години.

Нивните акции изгубија 25 отсто од вредноста во средата, а раководството се обрати до швајцарската централна банка, првично барајќи само јавна помош. Иако главниот извршен директор на Credit Suisse, Улрих Корнер , повторува дека имаат соодветна адекватност на капиталот и добра билансна структура, на крајот на вчерашниот ден сосема очекувано се покажа дека швајцарската централна банка мора да се вклучи финансиски, а не само вербално.

Со цел да се зачува угледот на Швајцарија како една од најважните светски финансиски дестинации, швајцарската централна банка договори операција со Credit Suisse во која ќе им позајми 50 милијарди швајцарски франци (54 милијарди долари) и ќе купи околу 4 милијарди франци од нивниот долг. . Со ова се надеваат дека ќе обезбедат ликвидност на банката и ќе ги смират инвеститорите.

Сите погледи во еден инвеститор

Продажбата на акциите на Credit Suisse беше иницирана, меѓу другото, со изјавата на претседателот на саудиската национална банка дека тие се „апсолутно сигурни“ дека повеќе не сакаат да ја докапитализираат Credit Suisse бидејќи ќе мора да го зголемат својот удел од 9,8 проценти. , што би значело нови регулаторни предизвици за нив во Саудиска Арабија, ЕУ и САД.

Во таа насока, интересно е што целото медиумско и инвеститорско внимание, кога е во прашање спасувањето на Credit Suisse, се сврте кон еден арапски инвеститор, заедно со буквално илјадници значајни европски и американски играчи. Каде отиде моќта на западниот капитал? Дали сите се премногу исплашени и нервозни поради целиот комплекс на околности, а пред се неизвесноста?

Важно е да се нагласи: Credit Suisse е првата голема глобална банка која, како давеник, посегна до централната банка во домицилната банка, барајќи спас од последната финансиска криза во 2008 година. Колку е драматична ситуацијата покажува и фактот што Европската централна банка нареди собирање податоци за изложеноста на големите банки во бизнисот со Credit Suisse, што значи дека тие многу сериозно размислуваат за шансата оваа огромна финансиска куќа да колапс.

По договорот на Credit Suisse со швајцарската централна банка, можноста за крах изгледа многу помала. Швајцарската централна банка, како и другите централни банки, теоретски може да обезбеди неограничени извори на ликвидност, под услов нивните постапки на некој начин да не го загрозат остатокот од системот.

Превентивна заштита

Во денешното соопштение за медиумите, Credit Suisse велат дека донеле одлука „превентивно да ја заштитат својата ликвидност“ со користење на заем од Швајцарската народна банка. Тие планираат, пишува ФТ, да понудат 10 хартии од вредност деноминирани во долари во вкупна вредност од 2,5 милијарди долари, кои ќе имаат стаж при наплатата, се со цел да се соберат доволно пари. Вакви потези прават компании кои имаат или очекуваат екстремен притисок врз нивната ликвидност. Условите под кои ќе излезат на пазарот ќе бидат многу скапи. Тие планираат да издаваат и хартии од вредност со стаж во евра, но со пониска вредност; пишува за 500 милиони евра.

Швајцарската централна банка позајми пари на Credit Suisse против колатералот на средствата со висока вредност на банката.

Да потсетиме, во текот на минатата година Credit Suisse забележа одлив на средства во износ од енормни 111 милијарди долари, а во првиот дел од неделата Корнер појасни дека ова „финансиско крварење“ на Credit Suisse продолжило, иако тоа беше ублажено. Извршниот директор постојано повторува: „Мојот тим и јас решивме да се движиме побрзо за да испорачаме поедноставна и пофокусирана банка изградена околу потребите на клиентите“. Тоа е во основа фраза. Credit Suisse веќе некое време се обидува да продаде дел од својот инвестициски бизнис и да се фокусира на она по што швајцарското банкарство стана познато; управување со личните средства на богатите клиенти. Не е јасно дали Credit Suisse може да ја врати довербата на инвеститорите со такви приказни. Пред само неколку месеци собраа 4 милијарди швајцарски франци свеж капитал, а сега избезумено се обидуваат да добијат повеќе готовина.

Несреќни акционери

Акционерите на Credit Suisse се многу незадоволни; во оваа година вредноста на нивните акции изгуби 39 отсто од вредноста, а за две години 85 отсто од вредноста, така што за многумина, инвестирањето што било во некогаш угледна банка моментално изгледа како шпекулација со екстремно висок ризик. Значителен број косопственици на Credit Suisse се лути затоа што банката мина низ цела серија скандали за само неколку години – од загуби на големи инвестиции, судири во менаџментот, обвинувања за перење пари во зделки со гангстери, шверцери на дрога и руски олигарсите…

Имајќи предвид дека американските институции (Трезор, Федерални резерви и FDIC) одлучија да ја заштитат Банката на Силиконската долина со тоа што Федералните резерви ќе гарантираат за исплата на сите големи неосигурани депозити (што де факто значи спасување на компании и поединци со милиони депозитни сметки), овој потег Спасувањето на швајцарската централна банка на Credit Suisse ја зголемува тежината на две клучни прашања за ситуацијата во која најмногу паничат најбогатите:

Прво, до кој степен спасувањето на банките со лоши пазарни одлуки зголемува системски морален ризик? Да потсетиме, минатата недела претседателот на САД вети заштита на сите штедачи во Америка, што е скала на јавна гаранција која досега не е евидентирана и значи дека секој може мирно да спие. Дали е можно такво нешто?

Второ, станува многу нејасно што ќе се случи со инфлацијата. И Банката на федерални резерви и ЕЦБ од почетокот на годинава тврдат дека имаат докази дека дел од инфлацијата е премногу вкоренет и стравуваат дека инфлациската спирала ќе се повтори во иднина. Затоа, тие беа подготвени да продолжат со зголемување на каматните стапки и процесот на квантитативно заострување. Сепак, по колапсот на сегашните најлоши банки во САД и Европа, централните банки се под зголемен притисок да не продолжат да ги зголемуваат каматните стапки или дури да почнат да ги намалуваат. Многу инвеститори се надеваат на враќање на времето на ниски каматни стапки, што се совпадна со пукањето на неколку имотни меури, особено на пазарот на акции и недвижности. Но, намалувањето на каматните стапки во атмосфера на висока неизвесност со висока базична инфлација сè уште изгледа како избор на рулет наместо стабилизација. Како и да е,

Со други зборови, имаме необична ситуација во која лошиот бизнис на две банки – една американска и една европска – може да го одреди правецот на монетарната политика на најголемите светски централни банки. Како се случи ова само 15 години по финансиската криза и сите научени лекции?