Почнува враќањето на парите на граѓаните од „Мој ДДВ“, ќе се платат 790 милиони денари

Од петокот почна исплатата на ДДВ, проект со кој преку скенирање на фактури граѓаните добиваат поврат во максимален износ од 2.100 денари за секој квартал, јавува Телеграф Македонија.

Според директорката на ДАП, Сања Лукаревска, рефундирањето ќе биде во вредност од околу 790 милиони денари што ќе го добијат 459.670 граѓани.

„Еден од најуспешните проекти е „Мојот ДДВ“, целосно го оправда своето постоење. Од денес почнуваме да плаќаме за последниот квартал. За третиот квартал од 2023 година, рефундацијата ќе изнесува околу 790 милиони денари и ќе важи за 459.670 граѓани, корисници на оваа мерка. Се зголемува бројот на корисници и им благодарам на граѓаните кои се наши инспектори кои пријавуваат што прават и ни овозможуваат да се бориме со сивата економија“, рече Лукаревска.

Тој нагласи дека повратот на ДДВ може да биде поголем од 2.100 денари, односно постепено да се зголемува.

За наплатата на персоналниот данок и данокот на добивка, Лукаревска вели дека се собрани повеќе средства отколку што било предвидено според планот.

Со данокот на солидарност, како што рече Лукаревска, се очекува да се соберат три милијарди и единаесет милиони денари.