Првиот претседател на Собранието наполни 100 години, го пречека Џафери

0

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, беше домаќин на првиот претседавач со првото повеќепартиско Собрание, др. Никола Стојаноски, кој како најстар избран пратеник, ја имаше честа и одговорноста на 8 јануари 1991 година да ја отвори конститутивната седница на тој состав на пратеници.

На приемот, покрај спикерот Џафери, присуствуваа и потпретседателот на Собранието, Горан Мисовски, координаторот на СДСМ Јован Митрески, координаторот на ВМРО ДПМНЕ Никола Мицевски, претставник на Движењето БЕСА, Бастри Бајрами, генералниот секретар на Собранието Цветанка. Иванова, замениците на генералните секретари и други претставници на собраниската служба.

Повод за денешниот дочек беше заедничката прослава на неговиот 100-ти роденден, но и одлична можност директно да се слушне др. Стојаноски за чувството и искуството што го доживеа на тој значаен историски ден на поставување на темелите на многу партизираното Собрание и градење на нов почеток за државата, нов за сите присутни на таа пленарна седница.Воедно, горд што тој успеал без најава да ја исполни својата должност.

„Во искрениот и непосреден разговор со присутните, почесниот др. Стојаноски со сета своја позитивност и енергија испрати порака до присутните и до идните генерации дека постарата генерација се потпира на тоа дека новата генерација ќе се снајде подобро и поубаво од претходните генерации, за да им биде добро. сите, и за државата и за народот“, се вели во соопштението на претседателот на собранискиот кабинет.

Претседавачот Џафери и сите присутни на средбата му честитаа на Др. Стојаноски со здравје и многу родендени и следните состаноци во законодавниот дом.