ПРВО СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ОД САД – Вештачката интелегенција е закана и може да го уништи финансискиот сектор !?

Советот за надзор на финансиската стабилност (FSOC), тим од водечки регулатори низ Владата на Соединетите Американски Држави (САД), формално ја класифицираше вештачката интелигенција на декември 15. (четврток) како „ранлива опасност“.

Софистицираните модели на вештачка интелигенција експлодираа од популарност во последниве години, иако многу истакнати имиња во областа велат дека новата технологија може да има катастрофални ефекти ако излезе од контрола.

Вештачката интелигенција има потенцијал да поттикне иновации и да ја поттикне ефикасноста, но нејзината употреба во финансиските услуги бара промислено спроведување и надзор за управување со потенцијалните ризици“, предупреди FSOC во својот годишен извештај на 15. декември.

FSOC, основана по финансиската криза во 2008 година и на чело со министерката за финансии на САД, Џенет Јелен, предупреди дека вештачката интелигенција може да донесе „одредени ризици“, вклучувајќи загриженост за сајбер безбедноста, ризици за усогласеност и прашања за приватност.

Регулаторите исто така изразија загриженост за „комплицираните фактори“ во врска со генеративните модели на вештачка интелигенција како што е ChatGPT.

На пример, FSOC ги означи ризиците за безбедноста на податоците, заштитата на потрошувачите и приватноста што ги носат финансиските компании кои користат генеративна вештачка интелигенција. И тие забележаа дека генеративните модели кои користат вештачка интелигенција може да дадат погрешни резултати.

Друга грижа за регулаторите е тоа што некои модели кои користат вештачка интелигенција функционираат како „црни кутии“ – што значи нивната внатрешна работа непробојна за надворешни лица.

FSOC соопшти дека овој недостаток на „објаснивост“ може да го отежне проценувањето на концептуалната исправност на системите, зголемувајќи ја неизвесноста за нивната соодветност и доверливост.

Со други зборови, ако банките се потпираат на мистериозни модели базирани на вештачка интелигенција, тоа отежнува да се разбере колку навистина се робусни нивните основни системи.

Во овој поглед, регулаторите изразија загриженост за тоа како овие системи за вештачка интелигенција би можеле да произведат и евентуално да прикријат пристрасни или неточни резултати. Тоа, за возврат, би предизвикало загриженост за правично кредитирање и други прашања за заштита на потрошувачите.

Потегот доаѓа само две години откако регулаторите првпат ги класифицираа климатските промени како појава на закана за финансиската стабилност на САД.

Инвестициите и усвојувањето на вештачката интелигенција пораснаа, дури и сега кога некои експерти предупредуваат на сериозни опасности. Претседателот на САД, Џо Бајден, неодамна потпиша извршна наредба со која ги упатува федералните агенции да преземат чекори за заштита на растечкиот развој на вештачката интелигенција.

Грешките и предрасудите може да станат уште потешки за идентификување и поправка како што пристапите на вештачката интелигенција стануваат посложени, нагласувајќи ја потребата за претпазливост од развивачите на технологијата, фирмите од финансискиот сектор кои ја користат и регулаторите кои ги надгледуваат таквите фирми“, велат од FSOC.

Популарноста на ChatGPT и другите алатки за вештачка интелигенција, кои користат големи јазични модели за да идентификуваат обрасци во податоците и да создаваат текст и фотографии, само го забрза интересот за вештачката интелигенција.