„ПРЕДЛОГОТ НА ЕУ Е ИСТОРИСКА МОЖНОСТ“ Жиофре откри што точно носи договорот меѓу Белград и Приштина

Брисел инсистира на Заедницата на српските општини.

Шефот на Делегацијата на ЕУ во Белград, Емануеле Жиофре, говорејќи за косовското прашање, рече дека европскиот предлог за решение е историска шанса .

Тој посочи и дека Брисел ќе инсистира на формирање Заедница на српски општини (ЗСУ).

– Предлогот на ЕУ е историска шанса. Затоа е одлична вест што претседателот Вучиќ и премиерот Курти се согласија дека не е потребна дополнителна расправа за предлогот на ЕУ. Сепак, успехот доаѓа со вистинското спроведување на договорот. По средбата, високиот претставник на ЕУ истакна дека сите досегашни договори од дијалогот остануваат валидни и обврзувачки , а тоа секако го вклучува и формирањето на ЗСО и ќе продолжиме да инсистираме на оваа итна работа – изјави Жифре и додаде:

– Неопходно е да се видат позитивните страни на овој нов договор. Договорот може да донесе нови економски можности преку зголемена финансиска помош, деловна соработка и нови инвестиции во Косово и Србија. Тоа ќе биде и пресвртница во процесот на интеграција на Србија во ЕУ. Специјалниот претставник на ЕУ Мирослав Лајчак ќе ги продолжи дипломатските напори во март во Белград и Приштина како подготовка за следниот состанок на високо ниво. Мораме сите заедно да работиме на спроведување на сите договори.