Преживеан од разорниот земјотрес во Газиантеп: Нашиот свет се распадна, ништо нема да биде како порано

0

„Првиот земјотрес не погоди ноќе. До шестиот ден сите спиевме во автомобилот“, изјави за БТА новинарката Мерал Ај од ТВ радиото Газиантеп и медиумската група Гунеш во Газиантеп. Од многуте што ги преживеаја разорните земјотреси од 7,7 и 7,6 Рихтер во Кахраманмарас на 6 февруари, таа е меѓу ретките во населбата чии домови преживеале.

По шест дена живеење во автомобилот, комисија направила увид, дала позитивен заклучок и им било дозволено да се вратат дома. „Децата се живи и здрави, но беа многу исплашени. Илјадници луѓе се во шок – изгубија десетици најблиски, без домови, без средства за егзистенција“. 

Пред само три недели Газиантеп имаше репутација на кулинарски главен град на Турција, доделена од УНЕСКО. Со својот уникатен музеј на мозаик, кој е втор најважен во светот, неговите антички историски локалитети, неговите шарени ресторани и забава, овој живописен град на југоисток со население од над 1,5 милиони привлекува илјадници туристи од целиот свет. .

6 февруари го стави Газиантеп меѓу најтешко погодените од разорниот земјотрес во 11 провинции во Југоисточна Анадолија, каде беше прогласена вонредна состојба.

Според Мерал Ај, во првите денови од земјотресот биле направени сериозни неуспеси во координацијата, што ја искомплицирало ситуацијата. На многу места, луѓето чии роднини беа под урнатините, залудно чекаа да пристигнат спасувачите; немаше леб, храна, вода. Градот беше како град на духови, расфрлан со урнатини, исполнет со луѓе кои тагуваат по мртвите или чекаат да дојдат спасувачите. Ладно, темно…

Според неа, населението било тотално неподготвено за ваква катастрофа.

„Земјотресите што не погодија се навистина огромна катастрофа, експертите велат дека се неспоредливи. Воопшто не бевме подготвени за такво нешто. Се градеа многу згради, сите убави згради, но испадна дека се изградени слабо, со морски песок, неприлагоден на земјотресната ситуација во областа.Големиот проблем е градежниот фонд. Речиси и да нема некој објект недопрен во нашето соседство.Многу, многу луѓе загинаа, бројот продолжува да расте, многу ќе останат инвалид можеби доживотно. Тажно е и безнадежно“, рече таа.

Според Мерал Ај, има огромни проблеми што треба да се решат за локалните власти и владините институции. Еден од нив е внатрешната миграција, која ќе повлече и други проблеми. Околу 40% од населението на Газиантеп мигрирало во големите метрополи – Анкара, Истанбул, Измир. За реновирање на градежниот фонд, зајакнување на инфраструктурата, транспортните и комуникациските врски ќе бидат потребни пари и работна сила.

„Но, најстрашна е траумата што ни ја нанесе катастрофата на нашите умови и срца, која е можеби пострашна од земјотресите бидејќи нема крај. Колку и да поминат години, нема да се заборави она што го доживеавме. Сепак, да се надеваме дека тоа ќе стане повод за промена на размислувањето и критериумите и на одговорните институции и на самите граѓани“, рече новинарот.

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган најави дека во Газиантеп ќе започне изградбата на 1.797 нови згради.

„Ги потпишавме првите договори на локациите каде што беа завршени геолошките и теренските студии за 200.000 домови. , а 287 во Адијаман-Кахта започна веднаш“, објави тој.