Прелетот на астероид покажа слепа точка во откривањето на заканите за нашата планета

Тешкотијата за откривање мали астероиди ги попречува напорите да се подготвиме за таков што би можел да влијае на населено место на Земјата.

Откривањето на астероид со големина на мал камион само неколку дена пред да прелета покрај Земјата во четвртокот, иако не претставува никаква закана за човештвото, укажува на слепа точка во нашата способност да предвидиме астероиди кои би можеле да предизвикаат штета, велат астрономите.

Со години, НАСА има приоритет за откривање на многу поголеми и поегзистенцијално поопасни астероиди од 2023 BU, мала вселенска карпа која летала на околу 3.500 километри од површината на Земјата, поблиску од некои сателити. Да се ​​упатил кон Земјата, би бил смачкан во атмосферата, а само мали фрагменти би можеле да стигнат до површината.

2023 BU е меѓу помалите во групата која вклучува астероиди со пречник меѓу пет и 50 метри, што ги вклучува и оние големи како олимписки базен.

Тешко е да се детектираат објекти со таа големина додека не се приближат до Земјата, што ги отежнува напорите да се подготват за она што може да влијае на населено место.

Не е познато каде се наоѓаат повеќето астероиди

Веројатноста дека вселенската карпа со таа големина, наречена метеор, ќе удри во Земјата откако ќе влезе во атмосферата е прилично мала. Се проценува дека метеор од пет метри ќе ја погоди Земјата еднаш годишно, а метеор од 50 метри еднаш на илјада години, според НАСА.

Со сегашните можности, астрономите не можат да видат таква карпа која ја „таргетира“ Земјата дури неколку дена пред тоа да се случи.

„Не знаеме каде се повеќето астероиди кои можат да предизвикаат локално и регионално уништување“, вели Терик Дејли, научник од Лабораторијата за применета физика Џон Хопкинс.

Метеорот од 20 метри што експлодираше во 2013 година над Челјабинск, Русија, се случува еднаш на секои сто години, според лабораторијата за млазен погон на НАСА.

Создаде ударен бран кој скрши десетици илјади прозорци и предизвика штета од 33 милиони долари, а никој не го виде пред да влезе во атмосферата на Земјата.

Надградба на арсеналот за откривање астероиди

Некои астрономи сметаат дека потпирањето само на статистички веројатности и проценките на популацијата на астероидите е непотребен ризик, кога тоа би можело да ја подобри способноста на НАСА да ги детектира.

„Колку природни опасности постојат за кои навистина би можеле да направиме нешто за милијарда долари и да ги спречиме? Ги нема многу“, вели Дејли, чија работа се фокусира на одбрана на Земјата од опасните астероиди.

Една од главните надградби на арсеналот за откривање астероиди на НАСА ќе биде NEO Surveyor, телескоп вреден 1,2 милијарди долари кој ќе лансира речиси 1,6 милиони километри од Земјата и ќе истражува широко поле на астероиди. Тоа ветува значителна предност во однос на денешните телескопи на земја, кои се попречени од дневната светлина и атмосферата на Земјата.

Тој нов телескоп ќе и помогне на НАСА да ја исполни целта поставена од Конгресот во 2005 година: да открие 90 отсто од вкупната очекувана количина на астероиди поголеми од 140 метри, или оние доволно големи да уништат регион на цел континент.

Метод за одбрана на планетата

„Со Surveyor, ние навистина се фокусираме на пронаоѓање на еден астероид кој може да направи навистина лош ден за многу луѓе“, рече Ејми Мајнзер, главен истражувач на NEO Surveyor. „Но, имаме и задача да добиеме добра статистика за помали објекти, до големината на објектот во Чељабинск.

Откривањето астероид доби поголемо значење минатата година откако вселенското летало на НАСА со големина на фрижидер удри во астероид за да ја тестира неговата способност да исфрли потенцијално опасна вселенска закана од патеката за судир со Земјата.

Успешната демонстрација, наречена Тест за пренасочување на двоен астероид (DART), за прв пат го потврди методот на планетарна одбрана.

„Нео геодет е од најголема важност, особено сега кога од DART знаеме дека навистина можеме да направиме нешто во врска со тоа“, рече Дејли.

„Треба да ги најдеме тие астероиди“.