Претседателите на Албанија и Македонија разговараа и за иднината на „Отворениот Балкан“

0

Како што соопшти Претседателството на Албанија, Бегај и Пендаровски имале билатерална средба за време на престојот во Пустец во, како што е наведено, „во светло на многу добрите односи меѓу двете земји“.

Албанскиот претседател Бајрам Бегај во неделата го пречека претседателот на Македонија, Стевo Пендаровски, со кого разговараше за меѓусебните односи меѓу двете земји, како и за регионалните иницијативи како „Отворен Балкан“.

Претседателот на Албанија Бајрам Бегај заедно со претседателот на Македонија, Пендаровски го посетија Пустец, место во Албанија каде живее македонската заедница.

Како што соопшти Претседателството на Албанија, Бегај и Пендаровски имале билатерална средба за време на престојот во Пустец во, како што е наведено, „во светло на многу добрите односи меѓу двете земји“.

„Ја избравме општина Пустец без причина за да покажеме дека односите меѓу нашите две земји се односи на пријателски земји, две земји-партнери во НАТО, земји кои имаат заеднички пат кон членство во Европската унија“, рече албанскиот претседател по средбата.

Запрашан за иницијативата „Отворен Балкан“, покрената од Албанија, Македонија и Србија, Бегај рече:

„Несомнено, како и секоја друга регионална иницијатива, тие се добри. Носителите на политичките извршни одлуки ќе размислуваат дали да ја продолжат иницијативата или не.

Пендаровски додаде дека „Отворен Балкан“ од самиот почеток е замислен да биде регионална соработка на балканските држави.

„Постојат повеќе од 50 иницијативи кои создаваат поволни услови за соработка меѓу народите. „Отворен Балкан“ е една од тие иницијативи и се надевам дека ќе продолжи да работи во таков формат“, рече претседателот на Македонија.