Претседателот на Мексико со предлог за пензионери, нешто што не го направиле ниту многу побогати земји од неговата земја

Претседателот на Мексико во понеделникот рече дека ќе даде предлог на луѓето да им се гарантираат пензии еднакви на нивните целосни плати кога ќе се пензионираат.

И ова ветување се оценува како многу амбициозно, бидејќи вакво нешто нема направено ниту една друга земја, па дури ни оние многу побогатите од Мексико,

Се вели дека тоа е една од 20-те уставни реформи што претседателот Андрес Мануел Лопез Обрадор има мала надеж дека ќе ги помине во осумте месеци што му преостанаа на функцијата, но кои би можеле да бидат дел од напорите да се привлечат гласачите на претседателските избори на 2 јуни. .

„Ова е изборна година, така што сите овие реформски иницијативи може да се гледаат како нешто што ќе ги натера луѓето да гласаат за Морена“, рече Габриела Силер, директорка на Банко базата со седиште во Нуево Леон.

Во моментов, Лопез Обрадор ги нема гласовите во Конгресот за да ги усвои реформите, бидејќи тие бараат две третини гласови за промена на Уставот, а опозициските партии веројатно нема да му се придружат на неколку месеци од функцијата.

На пример, тој сака Националната гарда – сега главната мексиканска агенција за спроведување на законот – да биде предадена на војската, промена што Конгресот веќе ја отфрли. Тој, исто така, сака да ги ограничи повеќето владини регулаторни и надзорни агенции.