Претседателот на Светска банка Малпас најави оставка

 Претседателот на Групацијата Светска банка, Дејвид Малпас, во средата изненадувачки објави дека ќе се повлече од функцијата на крајот на јуни.

Малпас рече дека ќе се повлече на 30 јуни, откако ја водеше групата повеќе од четири години, се вели во соопштението на банката за развој со седиште во Вашингтон.

„Последните четири години беа едни од најзначајните во мојата кариера“, рече Малпас. „Постигнав голем напредок и по долго размислување, решив да се насочам кон нови предизвици.

„Со оглед на тоа што земјите во развој се соочуваат со кризи без преседан, горд сум што Групацијата на Банката одговори со брзина, обем, иновации и влијание“, додаде тој.

Малпас ќе се повлече од функцијата околу една година пред редовниот крај на неговиот мандат. Тој беше жестоко критикуван за неговите изјави за климатските промени и беше обвинет дека е негатор на климатската криза.

Во септември, американскиот економист ги избегна прашањата за тоа дали согорувањето на фосилните горива придонесува за глобалното затоплување, наместо тоа изјави: „Јас не сум научник“.

Шефот на Светска банка беше жестоко критикуван за изјавата, вклучително и од Белата куќа и германската министерка за економска соработка и развој Свења Шулце, која во тоа време ја карактеризираше како „иритирачка“.

Малпас подоцна рече дека жали за изборот на зборови.

Малпас ја презеде функцијата во 2019 година за време на мандатот на тогашниот американски претседател Доналд Трамп, кој го номинираше. Тој беше назначен за пет години.

Во минатото, Трамп постојано се прашуваше дали климатските промени се создадени од човекот – сомнежи кои беа научно побиени.

Светска банка им позајмува пари на сиромашните земји со поволни услови со цел да ја зајакне нивната економија и да ја намали сиромаштијата таму. Организацијата е поддржана од 189 земји во светот.