ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СРБИЈА ПРИСТИГНА ВО БУГАРИЈА: Радев го пречека на градилиштето каде се гради гасниот интерконектор Бугарија-Србија

0

Претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ , во среда, 1 февруари 2023 година, присуствува на церемонијата по повод почетокот на работите на изградбата на гасниот интерконектор Бугарија-Србија.

Претседателот пристигна во Костинброд, во близина на Софија, каде денеска почнуваат работите за изградба на гасен интерконектор меѓу Србија и Бугарија на бугарска територија.

– Важен ден за Србија и Бугарија и за целиот регион. Продолжуваме да поврзуваме две земји, два народа и нашите економии. Новиот гасен интерконектор ќе донесе поголема енергетска сигурност за граѓаните и шанса за нови инвестиции, а разговаравме и за други проекти кои се планираат. Му благодариме на претседателот Радев за напорите за заеднички да изградиме подобра иднина и најдобри можни односи, изјави претседателот Вучиќ по средбата со претседателот Радев.

Вучиќ на градилиштето го пречека претседателот на Бугарија, Румен Радев и започнаа билатерална средба со делегациите. Присутни се и шефот на делегацијата на ЕУ во Србија и Емануел Џофре. Вучиќ и Радев потоа ќе ги посетат работите и ќе присуствуваат на спојувањето на гасоводните цевки.