Претседателот Радев: Предизвик е да се подготват Бугарите за еврото

0

На отворањето на конференцијата „ Бугарија на патот кон еврото “, претседателот посочи дека усвојувањето на еврото ќе донесе значителни економски придобивки за земјата, а голем предизвик е да се подготват граѓаните за тоа. Претседателот Румен Радев најави дека членството на Бугарија и во еврозоната и во Шенген е стратешки важна цел. „ Ова бара одговорна работа на институциите “, додаде тој. Тој најави дека процесот за влез во еврозоната не треба да доведе до намалување на животниот стандард на Бугарите.

„ Напротив, не само што мора да се зачува, туку и да расте. Затоа мораме да размислиме како ќе се комбинира со стратешките цели што Бугарија си ги постави за себе “, посочи тој. Според него, Бугарија ќе мора да ја подобри својата макроекономска политика, ќе биде неопходно конечно да се направи нешто за таканаречената целна помош.

Една од критиките на последната редовна влада е дека мерките за инфлација ја подгреаа, бидејќи помошта важеше за сите, не само за сиромашните.

За критериумот што Бугарија во моментов најмногу не го покрива – инфлацијата, Радев рече дека тој е најсериозен во Источна Европа, која е најблиску до конфликтот во Украина.

„ Прво, затоа што најтешко се почувствува прекинот на синџирите на снабдување со енергетски ресурси. Второ, трошоците за најитните животни потреби процентуално се најголеми. Целта на влезот во еврозоната е Бугарите да живеат подобро , за нашите економијата да биде поконкурентна и да обезбеди подобар производ “, најави тој.

На следниот парламент и влада нема да им биде лесно затоа што ќе мора да го задржи буџетскиот дефицит во услови на криза, коментира Румен Радев.

Според него, треба да се направи многу повеќе, особено за зајакнување на контролните тела и механизми.

„ Треба да се спроведат такви модели кои во транзициониот период не водат кон шпекулативни цени, туку го зачувуваат животниот стандард на Бугарите. Треба да се олеснат и условите за водење бизнис во Бугарија . Тоа значи ефикасна политика и акција за наше прифаќање во еврозоната. Мора да се совладаат главните фактори кои создаваат инфлација “, рече претседателот Румен Радев.