ПРЕТСЕДАТЕЛ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: Помирувањето бара извинување од Бугарија за депортацијата на македонските Евреи

0

Претседателот на Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска изјави дека македонско-бугарското помирување бара извинување од Бугарија за улогата на профашистичката влада во Софија во депортацијата на македонските Евреи.

На комеморативната церемонија по повод 80-годишнината од холокаустот врз македонските Евреи, тој оцени дека во Втората светска војна никаде во Европа не бил поефективно спроведен морбидниот концепт наречен „Конечно решение на еврејското прашање“ отколку во тогашната окупирана Македонија.

Пендаровски потсети дека вчера, 11 март, беше 80-годишнината од холокаустот на македонските Евреи, кога 7.144 мажи и жени, деца и стари лица беа придружувани во три конвои до железничката станица во Скопје, натоварени во вагони за добиток и депортирани до смрт. камп.Треблинка“.

„Дали ние, денешната генерација, имаме право да смируваме нечии нечисти совети за холокаустот на македонските Евреи? Дали ни е дозволено да молчиме пред историскиот ревизионизам кој ги рехабилитира криминалците и ги велича виновниците? Да заборавиме со чии потписи Систематски се лишени од нивните граѓански, економски и човечки суштества и испратени на смрт“, праша Пендаровски.

Како што истакна, и на хебрејски и на македонски, изворното значење на зборот „правда“ е она што одговара на вистината.

„Правда значи да се препознае и именува вистината и сите да ја почитуваат. За да дојде до помирување треба да се извини за улогата на тогашната профашистичка влада во Софија во депортацијата на македонските Евреи. рече претседателот на Северна Македонија.

Ова го кажа во говорот пред споменикот на 7.144 депортирани македонски Евреи – поранешен „Монопол“ во Скопје, од каде пред 80 години во три конвои беа однесени до железничката станица и депортирани во нацистичкиот логор на смртта „Треблинка. “.

Речиси сите Евреи од Скопје, Битола и Штип, истакна Пендаровски, се депортирани од скопски „Монопол“ во „Треблинка“, каде во гасните комори згаснале животите на близу милион луѓе, меѓу кои и македонските Евреи кои сочинувале 98. проценти од вкупното македонско еврејско население и една третина од вкупните македонски жртви во Втората светска војна.

Одбележувањето на 80-годишнината од Холокаустот на македонските Евреи, под мотото „11 март 1943 година – никогаш повеќе“, започна со „Маршот на живите“, од локацијата на поранешната железничка станица во Скопје до поранешна „ Монопол“, кој во 1943 година бил собирен центар за депортирани Евреи во „Треблинк“.

Во поворката учествуваа високи државни функционери на Северна Македонија и делегации на израелскиот парламент, еврејски здруженија од земјата и светот, претставници на македонските парламентарни политички партии и дипломатскиот кор.