Приватните превозници и Градот Скопје постигнаа договор

0

 Приватните превозници во јавниот автобуски превоз и Градот Скопје денеска постигнаа договор за исплата на долг од 1,5 милиони евра, потврди за МИА членот на приватните превозници, Јовица Зафировски.

Посочува дека повеќе детали ќе даде на денешната прес-конференција закажана за 11 часот.

Инаку, приватните превозници во ноември 2022 година престанаа да бидат дел од јавниот градски превоз поради долговите што бараа да ги плати Град Скопје. Кон крајот на ноември и почетокот на декември, повеќе од 300 автобуси паркирани на главните раскрсници го блокираа главниот град.

Во меѓувреме, градските власти ги отфрлија тврдењата дека им должат, но инспекцискиот совет покажа дека Град Скопје не е во право.

Во меѓувреме, јавниот градски превоз продолжи да сообраќа само со автобуси NQP, додека Град Скопје објави два огласи за приватни превозници на кои не се пријави ниту една компанија.