ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН – Јадрото на Земјата можеби престанало да се врти, можно е да почне да се врти во спротивна насока

0

Ротацијата на внатрешното јадро на Земјата можеби е запрена, па дури и може да се врти наназад, сугерира новото истражување.

Земјата се состои од кора, наметка и внатрешно и надворешно јадро. Цврстото внатрешно јадро се наоѓа на околу 5.000 километри под Земјината кора и е одвоено од полуцврстата обвивка со течно надворешно јадро, кое му овозможува на внатрешното јадро да ротира со брзина различна од ротацијата на самата Земја.

Со радиус од 3.540 километри, јадрото на Земјата е приближно со големина на Марс. Се состои главно од железо и никел и содржи приближно една третина од масата на Земјата.

Во истражувањето објавено во списанието Nature Geoscience во понеделникот, Ји Јанг, научен соработник на Универзитетот во Пекинг и Ксијаодонг Сонг, професор на Универзитетот во Пекинг, ги проучувале сеизмичките бранови од земјотресите кои патувале низ внатрешното јадро на Земјата по слични патеки од 1960-тите за да заклучат колку брзо се врти внатрешното јадро.

Она што го пронајдоа беше неочекувано, велат тие. Од 2009 година, сеизмичките записи, кои претходно се менуваа со текот на времето, покажуваат мала разлика. Ова, велат тие, сугерира дека ротацијата на внатрешното јадро е запрена.

„Претставуваме изненадувачки опсервации кои покажуваат дека внатрешното јадро речиси престанало да ротира во последната деценија и можеби доживува движење во друга насока“, напишаа тие во студијата.

„Кога ќе ја погледнете декадата помеѓу 1980 и 1990 година, гледате јасна промена, но кога ќе ја погледнете 2010 до 2020 година, не гледате многу промени“, додаде Сонг.

Движењето на внатрешното јадро придвижува магнетно поле генерирано во надворешното јадро и балансирано од гравитационите ефекти на обвивката. Знаејќи како ротира внатрешното јадро може да фрли светлина на тоа како овие слоеви комуницираат и други процеси длабоко во Земјата.

Сепак, се расправа за брзината на таа ротација и дали таа се менува, вели Хрвоје Ткалчиќ, геофизичар од Австралискиот национален универзитет, кој не бил вклучен во студијата.

„Внатрешното јадро застанува на ptpunst“, објасни тој. Наодите од студијата значат дека внатрешното јадро сега е поусогласено со остатокот од планетата отколку пред една деценија кога се вртеше малку побрзо“.

„Ништо катаклизмично не се случува“, додаде тој.

Сонг и Јанг тврдат дека, врз основа на нивните пресметки, мала нерамнотежа во електромагнетните и гравитационите сили може да ја забави или дури и да ја смени ротацијата на внатрешното јадро. Сметаат дека ова е дел од циклус од седум децении и дека пресвртната точка пред онаа што ја забележаа во нивните податоци околу 2009/2010 година. се случи во раните 1970-ти.

Ткалчиќ, кој е автор на книгата „Внатрешното јадро на Земјата: откриено од опсервациската сеизмологија“, рече дека „анализата на податоците во студијата е добра“. Сепак, наодите од студијата „треба да се земат со претпазливост“, бидејќи „потребни се повеќе податоци и иновативни методи за да се расветли овој интересен проблем“.

Сонг и Јанг се согласија дека се потребни повеќе истражувања.

Ткалчиќ, кој посветува цело поглавје од својата книга на ротацијата на внатрешното јадро, предложи внатрешното јадро да циклуси на секои 20 до 30 години, наместо 70-те предложени во најновата студија. Тој објасни зошто се случуваат такви варијации и зошто е толку тешко да се разбере што се случува во најдлабоките делови на планетата.

„Објектите на нашето истражување се закопани илјадници километри под нашите нозе“, рече тој.

„Ние користиме геофизички методи за заклучување за да ги заклучиме внатрешните својства на Земјата и мора да бидеме претпазливи додека мултидисциплинарните наоди не ги потврдат нашите хипотези и концептуални рамки“, објасни тој.

„Можете да помислите на сеизмолозите како лекари кои ги проучуваат внатрешните органи на телото на пациентите користејќи несовршена или ограничена опрема. Така, и покрај напредокот, нашата слика за внатрешноста на Земјата е сè уште матна и сè уште сме во фаза на откривање“, пренесува CNN.