Причини за вкочанетост на едната страна од телото

Не е невообичаено да се појави вкочанетост и пецкање ако седиме или лежиме долги периоди во непријатна положба бидејќи снабдувањето со крв до нервите е прекинато.

Вкочанетоста е состојба на губење на чувството во некој дел од телото. Кога тоа ќе се случи, обично има чувство на пецкање, како да се пробиваат ситни игли низ нашето тело. Овие симптоми медицински се познати како парестезии.

Вкочанетост и циркулација на еден дел или на целото тело

Вкочанетост на едната страна од телото, без разлика дали е во грбот, вратот, главата, горните или долните екстремитети, често се случува кај голем број луѓе во популацијата. Не е невообичаено овие симптоми да се појават ако седиме или лежиме долги периоди во непријатна положба, бидејќи снабдувањето со крв до нашите нерви е прекинато. Овие симптоми обично исчезнуваат кога крвта повторно циркулира правилно низ телото .

Постојат неколку причини зошто можеме да почувствуваме вкочанетост и пецкање во левата рака, на пример, или на десната страна од телото. Покрај привремено или трајно нарушена циркулација, причина може да биде и нервна иритација (притиснат нерв, компресија на нерв), но и инфекција на нервот и кожата околу него. Пецкањето во левата рака е еден од симптомите на срцев удар.

Сериозноста на проблемот првенствено е одредена од неговиот интензитет и времетраење, а еве кои се најчестите причини зошто вкочанетоста може да го наруши нашиот нормален ритам на живот.

Спондилоза и вкочанетост

Спондилозата обично е предизвикана од остеоартритис на ‘рбетот, кога стареењето или прекумерната употреба предизвикуваат абење и кинење на коските и дисковите на’ рбетот. Има појава на мали коскени израстоци на делови од ‘рбетот и иритација на нервите кои одат од’ рбетот до други делови од телото, со симптоми како што се вкочанетост и чувство на иглички. Други симптоми вклучуваат болка или вкочанетост во грбот, вратот и рамената или главоболки кои обично започнуваат на задниот дел на вратот.

Ако спондилозата стане хронична, симптоми како што се:

 • болка која брзо се влошува или се шири по раката или ногата
 • проблеми со движењето на рацете или нозете, несмасност на рацете или проблеми со одење
 • проблеми со контролата на сфинктерот (мокрење или столица).

Синдромот на карпален тунел

Синдромот на карпален тунел се јавува кога медијалниот нерв во нашиот зглоб е компресиран со стеснување во малиот (карпален) тунел или оток околу него. Токму тоа предизвикува печење, вкочанетост и болка во прстите.

За повеќето заболени, не постои јасна причина, но одредени состојби може да го зголемат ризикот, како што се:

 • дијабетес
 • хипотироидизам
 • ревматичен артритис
 • акромегалија
 • бременост.

Лизгање на дискот

Проблемите со дискот се многу чести и можат да бидат предизвикани од стареење, премногу интензивно вежбање, кревање тешки или прекумерна тежина. Кога дискот ќе се лизне од штекерот, тој исто така може да ги притисне нервите во близина и да предизвика симптоми како горење или болка во делови од телото под зафатениот диск.

Многу луѓе веднаш не се сомневаат дека станува збор за дислокација на дискот поради различните симптоми, вклучувајќи:

 • болка во вратот, долниот дел на грбот, нозете или рацете
 • вкочанетост или пецкање – обично на едната страна од телото, но понекогаш и на двете
 • проблеми со движењето на рацете или нозете (како и слабост)

Ако дискот се наоѓа во основата на ‘рбетниот мозок , може да предизвика сериозен проблем наречен Cauda equina синдром. Симптомите вклучуваат вкочанетост околу гениталиите или анусот, тешкотии во контролирањето на нагонот за мокрење или дефекација и проблеми со движењето на едната или двете нозе.

Мозочен удар

Мозочниот удар е опасна по живот состојба која се јавува кога дел од мозокот го губи снабдувањето со крв. Повеќето мозочни удари се предизвикани од згрутчување на крвта
(тромбоза) што го прекинува протокот на крв во мозокот (исхемичен мозочен удар). Причината може да биде и крварење во мозокот (хеморагичен мозочен удар).

Симптомите на мозочниот удар зависат од тоа кој дел од мозокот е зафатен. Вообичаено е чувството на печење или вкочанетост на едната страна од телото, но може да биде и билатерално. Други симптоми вклучуваат:

 • спуштање на едната страна од лицето
 • проблеми со движењето на рацете или нозете, како и слабост
 • вкочанетост или пецкање во рацете или нозете
 • проблеми со говорот (нејасен говор, неможност за зборување).

Понекогаш овие симптоми може да се појават и исчезнат по неколку минути – оваа состојба се нарекува минлив исхемичен напад (ТИА) или „мини-мозочен удар“. Иако симптомите брзо исчезнуваат, постои објективна опасност од целосен мозочен удар.

Мултиплекс склероза

Мултиплекс склероза (МС) е сериозна состојба која влијае на мозокот и ‘рбетниот мозок со спречување на нормални нервни импулси поради оштетување на слузницата на мозокот. Се смета дека причината е комбинација на генетика и фактори на животната средина, како што се вирусните инфекции во детството.

МС може да предизвика широк спектар на симптоми, вклучувајќи вкочанетост или пецкање во различни делови од телото. Вообичаени знаци се:

 • замор
 • problemi sa hodom
 • заматен или двоен вид и болка во очите
 • проблеми со мокрењето
 • проблеми со рамнотежата
 • мускулна вкочанетост и грчеви
 • проблеми со размислување, учење и планирање.

Тумори

Туморите се формации на ненормално променети клетки. Ако таков израсток е во или во близина на мозокот или ‘рбетот, може да ги притисне нервите. Не се сите тумори канцерогени, познато е дека бенигните тумори не се шират на други делови од телото. Сепак, и бенигните и малигните тумори можат да притискаат или да ги оштетат нервите и да предизвикаат симптоми како што се вкочанетост или пецкање.

Ако имате тумор на мозокот, симптомите ќе зависат од тоа во кој дел од мозокот се наоѓа. Туморот на ‘рбетниот мозок може да предизвика симптоми под местото каде што расте, вклучувајќи пецкање и вкочанетост, слабост во делови од телото и постојана болка.

Поретки причини за вкочанетост и пецкање

Постојат и други причини кои можат да ги предизвикаат опишаните сензации:

 • проблем со снабдувањето со крв на нервот или мозокот (периферна артериска болест)
 • срцев удар
 • ангина
 • инфекции
 • Лајмска болест
 • труење со жива
 • хемотерапија
 • одредени лекови
 • дијабетес
 • хронична бубрежна инсуфициенција
 • пиење премногу алкохол (злоупотреба на алкохол)
 • недостаток на витамини
 • анемија

Кога да одите на лекар

Иако симптомите на пецкање на едната страна од телото генерално не се сериозни ако поминат брзо, треба веднаш да се консултирате со лекар ако:

 • има ненадејно чувство на пецкање
 • вкочанетоста брзо се влошува
 • не можете да ги движите рацете или нозете
 • имате проблеми со зборувањето или разбирањето на другите луѓе
 • имаш едната страна од лицето овенати
 • се јавува заматен или двоен вид или губење на видот
 • се онесвестувате, се чувствувате збунето, губите рамнотежа или чувствувате вртоглавица
 • имаш температура
 • многу силна главоболка
 • чувствувате вкочанетост или пецкање околу гениталиите (вагина или пенис)
 • имате проблем со контролирање на нагонот за мокрење или празнење на дебелото црево
 • има болка во градите или отежнато дишење
 • имате силна болка во раката, ногата или стапалото која не исчезнува дури и кога одмарате
 • ногата или раката ви се ладни, изгледаат бледо, бело или сино и не можете да ги движите
 • сте имале повреда на вратот или грбот.

Консултирајте се со лекар што е можно поскоро ако почувствувате вкочанетост или пецкање на едната страна од телото со следните манифестации:

 • чувството не исчезнува
 • постојано се враќа
 • се шири на друг дел од телото
 • предизвикува главоболка
 • имате болка во погодената област
 • имате рана или осип на ногата
 • да изгубите тежина без да значи
 • се чувствуваш лошо
 • несигурност и слабост на рацете
 • чувството се влошува кога сте изложени на зголемена топлина.