Продолжи собраниската расправа за реконструкција на владата

 Со расправа за предлогот за разрешување на министерот без ресурси одговорен за дијаспората, Џемаил Чупи, денеска продолжи 104. седница на Собранието посветена на реконструкцијата на Владата.

Претходно, во рамките на оваа прва точка од седницата, заврши расправата за предлозите за разрешување на министерот за здравство Беким Сали и на Здружението за информатика и администрација, Адмирим Алити.

За предлогот за разрешување на Чуп, според последните најави, пријавени се вкупно 39 пратеници.

На почетокот на седницата, закажана за 12:00 часот, беше најавена пауза откако координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски побара присуство на премиерот Димитар Ковачевски.

На дневен ред на 104. седница се и именувањата на новите министри – Кренар Лога за правда, Фатмир Меџити за здравство, Азир Алиу за ИТ општество и администрација и Каја Шукова за министерка за животна средина.

Во рамките на оваа седница треба да бидат разрешени замениците министри за одбрана, за земјоделство и за образование и наука, Башким Хасани, Абдулшиќур Абедини и Љуљзим Алиу.

За нови заменици министри во Владата се предложени Тирон Јајага од одбрана, Викторија Авранмовска – Мадиќ од правда, Маја Мановлева од здравство, Вјолца Бериша од земјоделство и Агим Нухиу за образование и наука.

104. седница почна на 13 февруари, додека Собранието претходно ги констатираше оставките на министерот за правда Никола Тупанчевски и министерот за животна средина Насер Нуредини, како и на замениците министри за здравство Владимир Рендевски и за правда Агим Нухиу.