Продолжуваат да растат цените на становите во Македонија

0

Цените на становите пораснаа „до плафон“, додека во земјава секој трет стан е празен и секоја година во просек се градат околу 5.000 нови станови. Прво, пандемијата, а потоа и руската воена окупација на Украина донесоа висока инфлација, па „инвестирањето“ во недвижности, без разлика на цената, се смета за најдобра опција за многу луѓе.

Неодамнешното зголемување на цените на становите ги тера купувачите двапати да размислат за купување на нов стан. Но, тие сепак ги вложуваат парите во недвижен имот, а не во банка. Секоја година во земјава се градат околу 5.000 нови станови, додека третина од веќе изградените се празни. Цените на становите пораснаа „до плафон“, додека во земјава секој трет стан е празен и секоја година во просек се градат околу 5.000 нови станови. Прво, пандемијата, а потоа и руската воена окупација на Украина донесоа висока инфлација, па „инвестирањето“ во недвижности, без разлика на цената, се смета за најдобра опција за многу луѓе. Цените на куќите значително се зголемија во текот на изминатата година. Според податоците на Народната банка, во последниот квартал од 2022 година, цената на становите се зголемила за 20. 6 проценти. Со ова практично се продолжува трендот на раст на цените минатата година.

Двоцифрен раст имаше во последниот квартал од 2021 година, додека претходно беше од 2 до 6 отсто. Во последната деценија, најниски цени беа во 2017 година, од кога започнува нагорниот тренд кој кулминираше во 2022 година.

Никола Велковски од Градежната групација во Стопанската комора не е изненаден од поскапувањето, но вели дека тоа е нереално. Тој вели дека во градежниот бизнис сега главни се инвеститорите, а не големите градежни компании, па затоа главен мотив им е профитот. „Не мислам дека цената може да се зголеми (понатаму), но севкупно да се намали“. Сигурен сум во ова, бидејќи еднаш во трговијата кога ќе се постави цена и ќе оживее меѓу купувачите, таа не се намалува. А сегашните цени воопшто не се одраз на поскапувањето на влезните материјали или на трудот. Во суштина, има проблем со квалитетот на работата, овде цените на работниците се малку повисоки, но далеку е од она што тие го диктираат како цена на готовиот производ“, вели тој.

Во меѓувреме, Европа доживува стагнација, но и пад на цените на недвижностите, кои се зголемуваат во последните години. Раст има и во регионот, но, како што објаснува Велковски, ситуацијата таму е слична како во Македонија – атрактивни локации се ретки, само најголемите градови се шират, а најважното мото е профитот.