Просечниот опфат на вакцинираните според Националниот календар за имунизација во Бугарија е 92 отсто

Просечниот опфат на вакцинираните според Националниот календар за имунизација во Бугарија е 92 отсто. Ова пред новинарите во Пловдив го изјави доц. Ангел Кунчев, главен државен здравствен инспектор во Министерството за здравство, кој учествуваше на конференција посветена на вакциналната превенција.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор. 

Според него, целта е да се достигне 95 проценти, со што би се обезбедило да не се случуваат пандемии и епидемии, а јавноста да биде заштитена. Кунчев додаде дека за време на Ковид – 19 во сите земји, поради мерките, одложувањето на имунизациите има пад на опфатот, кој годинава почнува постепено да се надминува.

„Колку е поголема возраста на пациентите, толку повеќе опаѓа процентот“, посочи Кунчев. Тој прецизираше дека реално 2-3 проценти не можат да се најдат на нивната адреса и тоа ќе се зголеми бидејќи луѓето патуваат, се преселуваат на работа во странство.

Кунчев нагласи дека е важно општите лекари да ги убедуваат своите пациенти за придобивките од вакцината против рак на грлото на матката. Тој даде пример на земји како Шкотска, Австралија, Нов Зеланд и Канада, каде програмите за вакцинација против хуманиот папиломавирус функционираат веќе 10-15 години. „Практично го решија проблемот со оваа болест, а во Бугарија од неа годишно умираат 400 жени“, додаде Кунчев.

Научниот тим на Националната асоцијација на општи лекари уште во 2003-2005 година подготви водич за профилакса на вакцини, кој допрва треба да се ажурира. „Ова е најзначајната активност во здравството, која води кон зачувување на здравјето на луѓето“, изјави д-р Костадин Сотиров, претседател на Здружението на лекари по општа медицина од Пловдив. Според него, Ковид-19 ја фрли темата за вакцините во неповолна светлина.

„Тоа се случи во лош политички момент, кога се појавија нови партии кои решија да добијат позитива рекламирајќи антивакцинација“, коментира Сотиров. Тој истакна дека луѓето кои не сакаат да се имунизираат често се плашат од псевдонаучни написи, кои во најголем број случаи се фикција, а на крајот од секој таков напис се рекламира некој додаток во исхраната кој го зајакнува имунитетот. „Нема ниту лек кој го зголемува имунитетот, единствено што го зголемува е вакцината“, додаде докторот.

„Епидемијата на Ковид имаше тешки последици за превенција од вакцини меѓу општеството, а по неа почнуваме да ги убедуваме за улогата на вакцините“, изјави д-р Иван Маџаров, претседател на Бугарскиот лекарски синдикат.

Третата конференција посветена на превенција од вакцини се одржа на Медицинскиот универзитет во Пловдив. Организирана е од Националното здружение на лекари по општа медицина во Бугарија (НСОЛБ) и Здружението на општи лекари во Пловдив. На средбата присуствуваа доц.Љубомир Киров, претседател на НСОЛБ, д-р Сијка Димчева, директор на Регионалната здравствена инспекција во Пловдив, специјалисти од Министерството за здравство, Медицинскиот универзитет – Пловдив, УМБАЛ „Свети Ѓорѓи“ – Пловдив, претставници на компаниите за производство на вакцини.

Меѓу темите за кои се разговараше беа „Вакцини за ризични групи – лица со различни хронични болести, бремени, лица со ХИВ, спленектомизирани и други“, „Новости во политиката за имунизација“, Грип и Националната програма за негова превенција – до каде стигнавме и што ни претстои?“, „Вакцини и закон“ и други.