Протекоа плановите на Microsoft: Надграден Xbox, нова конзола за игри, купување на Nintendo

0

Помеѓу многуте интересни информации, дознавме дека Мајкрософт фрли око на голем конкурент на пазарот.

Плановите на Мајкрософт за надградена верзија на Xbox се откриени, а благодарение на документите што ги споделија со Федералната трговска комисија на САД (FTC), дознавме и голем број други планови на компанијата.

Најважната вест за гејмерите е дека надградениот Xbox ќе пристигне во втората половина на следната година. Xbox Series S треба да излезе во септември, а Xbox Series X два месеци потоа.

Најголемата разлика во однос на сегашните модели е во дизајнот. Надградената верзија на Model X ќе има цилиндричен дизајн кој значително се разликува од изгледот на сегашниот модел. Конзолата ќе се испорачува без диск, но со повеќе простор – 2TB во споредба со 1TB. Новата Xbox Series X ќе има и предна USB-C порта, поддршка за Bluetooth 5.2 и WiFi 6E и целосно нов импресивен контролер. Меѓу различните новитети, треба да се нагласи дека контролорот ќе има заменлива и полна батерија како и – потивки копчиња. Исто така, во документите се споменува и акцелерометар благодарение на кој контролорот би се активирал веднаш штом бил подигнат. Неговата цена ќе биде 70 долари, додека цената на самата конзола би требало да остане иста – 500 долари.

Што се однесува до моделот Series S, оваа конзола ќе добие и поддршка за Bluetooth 5.2 и WiFi 6E и ќе се продава со нов контролер.

Сакате да купите Нинтендо?

Покрај надградбата на сегашните верзии, документите открија и информации за следната генерација, односно сосема новиот Xbox кој е во планот на Мајкрософт. Според тие информации, американската компанија планира да претстави нови модели во 2028 година. Дотогаш, тие се надеваат дека нивната платформа за облак игри ќе биде компатибилна со хардверот за да се овозможи „облак хибридна игра“. Нивната визија е да развијат хибридна платформа за игри од следната генерација која ќе ја користи комбинираната моќ на клиентот и облакот за да обезбеди поголемо потопување и целосно ново искуство во играње видео игри, стои во еден од слајдовите на документот наречен „The Next Генерација на игри во Мајкрософт“ од мај 2022 година.

Покрај информациите за идните конзоли, овие документи, чие објавување очигледно е вина на самиот Мајкрософт, открија уште некои од нивните планови на пазарот на видео игри. Една од најинтересните информации се однесува на потенцијалното преземање на еден од најголемите конкуренти на пазарот на видео игри – Nintendo. „Верувам дека тоа ќе биде одличен потег за двете компании“, коментираше извршниот директор на видео играта на Мајкрософт Фил Спенсер во е-пошта во август 2020 година.

Откако оваа информација станала јавна, Спенсер испратил мејл до вработените во кој им рекол дека документите се стари повеќе од една година и дека плановите оттогаш се смениле.