Протест пред Собранието на Албанија, што се очекува да се случи на денешната пленарна седница

0

Денешниот ден се очекува да биде далеку од мирен ден во однос на политичките случувања. Паралелно со следната пленарна седница во Парламентот на Албанија, протест најави и Сали Бериша.

Бериша ја собра пратеничката група, а потоа ќе го собере Националниот совет за последните наредби.

На денешната седница ќе отсуствуваат 12 пратеници на Демократската партија кои беа исклучени поради однесувањето на претходните седници.

Пратениците кои денеска ќе отсуствуваат се Сали Бериша, Газмент Барди, Фламур Нока, Еди Палока, Белинд Келичи, Лучијано Бочи, Ина Жупа, Албана Вокши, Луан Бачи, Тритан Шеху, Ервин Салијањи и Бледион Налбати.

Во меѓувреме, на дневен ред на денешната седница е предвидено да се разгледа и барањето за разрешување на Линдита Никола од функцијата претседател на Собранието.

Групата на ДП ја започна постапката за разрешување, обвинувајќи го за „флагрантно кршење на регулативата, поткопување на парламентаризмот и демократското функционирање на Собранието“.

Тој дел од Демократската партија на чело со Енкелејд Алибеај, кој ја предводи и пратеничката група, ја обвинува претседателката на Собранието, Линдита Никола, дека ја затворил пленарната седница за заштита на премиерот Еди Рама.

Според групата на ДП, претседателот на Собранието „им го ускратил правото на пратениците да расправаат за прашањата кои се на дневен ред“.

По разгледувањето во Советот за законодавство, расправата сега ќе биде на пленарна седница.

Однапред, ова барање беше одбиено од мнозинството. Шефот на пратеничката група на СП, Таулант Бала рече дека ова барање не стои и нема да биде прифатено.