Протечениот извештај на грчката полиција ги открива врските на офицерите со подземјето

Доверлив полициски извештај испратен до група новинари тврди дека фрла повеќе светлина врз врските меѓу некои полицајци и криминалното подземје.

Наводните врски меѓу грчката полиција и организираниот криминал повторно беа ставени во центарот на вниманието во понеделникот, кога медиумите тврдеа дека добиле таен извештај на внатрешната полиција со наслов „Вечното заплеткување на полицајците со корупциските кругови“.

Јанис Сулиотис, за весникот Катимерини , објави дека протекувањето на документот и неговото ширење на мал број примачи не било случајно. Таа објави дека извештајот е споделен и со некои политичари, како и со новинари.

Неодамнешното прераспоредување на службеници кои служат на чувствителни позиции беше наведено како една од причините за протекувањето на документот.

БИРН доби дел од извештајот, кој ги опишува разговорите на WhatsApp помеѓу висок полицаец и друг полицаец, Спирос Папахристу, кој беше убиен пролетта 2018 година. задолженија“.

„ Катимерини “ објави дека Папахристу имал добри комуникации со поранешниот алтернативен министер за јавен ред и заштита на граѓаните, Никос Тоскас, а во исто време и семејни и општествени односи со моќни бизнисмени, членови на тогашната левичарска влада на СИРИЗА-АНЕЛ, како и со црквата.

Во врска со убиството на Папахристу, медиумите објавија дека бил вршен притисок да не се декласифицира неговите мобилни телефони поради загриженост дека ќе бидат откриени неговите контакти со владини претставници од тој период, високи полицајци и подземјето.

Работите добија поинаков тек во 2021 година по убиството на новинарот Јоргос Караиваз кој бил во контакт и со Папахристу и со Димитрис Маламас и со Димитрис Капетанакис. Сите четворица, сите споменати во извештајот НИС на Националната разузнавачка служба, беа убиени – првиот во 2019 година, а вториот во 2020 година.

Маламас и бил познат на полицијата и бил обвинет за уцена. Капетанкис беше познат по грабежи, уцени и вмешаност во случајот на „Синдикатот за криминал“,; криминална организација која дејствувала во Грција од крајот на 1980-тите до средината на 1990-тите.

Истрагата на НИС од 2015 до 2017 година за телефонски и физички надзор изнесе на виделина докази за вмешаност на сегашни и поранешни полицајци, адвокати и други лица во таканаречената „грчка мафија“. Деветнаесет лица споменати во извештајот на НИС беа упатени на судење.

Но, на 31 јануари судот ги прогласи обвинетите за невини поради недостиг на докази. До судот беа испратени само рачно напишани белешки, бидејќи транскриптот од телефонскиот мониторинг на НИС не беше испратен до судот.

Некои официјални лица го оспоруваат новооткриениот документ, објави Катимерини. Тие велат дека разговорите биле „зашиени“ за да се создадат впечатоци дизајнирани да таргетираат одредени луѓе.