„Против него се подготвува атентат, Америка стои зад се“: Соработниците на Додик со подгревачки тврдења

0

Најблиските соработници на претседателот на Република Српска, Милорад Додик, тврдат дека против него се подготвува обид за атентат, а еден од министрите ја обвини американската администрација дека го поттикнува тој наводен план.

Тврдењето дека му се подготвува атентат на Додик прв го кажа, во програмата на јавниот сервис Телевизија РС (РТРС), шефот на клубот на претставници на неговиот Сојуз на независни социјалдемократи (СНСД) во Парламентот на БиХ. Сања Вулиќ, позната по своите запаливи изјави.

За време на судското рочиште на Додик, одржано во понеделникот во Судот на Босна и Херцеговина во Сараево, Вулиќ ги пцуеше судските полицајци, судијата Сена Узуновиќ и американскиот пратеник Мајкл Марфи, а сега рече дека за подготовката на наводниот атентат дознала од „извори на Американската амбасада“.

Таа не појасни кој всушност се заканува, но рече дека пристигнале пораки дека „се е подготвено за атентат и дека имаат оружје“. Дополнително, тој тврди дека некој ги исекол дрвјата пред влезот на комплексот на Судот на Босна и Херцеговина во Сараево, за потенцијалните снајперисти да немаат јасен поглед на Додик кога ќе дојде на судењето.

Нејзините тврдења за ранливоста на Додик потоа ги повтори министерот за надворешна трговија и економски односи на БиХ, Сташа Кошарац, исто така член на СНСД, а тој исто така тврдеше дека САД ги охрабруваат наводните заговорници.

„Можеме да кажеме дека нападите врз претседателот (РС Додик) и политичката репресија се извршени од американската администрација, а тоа дополнително се засили со доаѓањето на американскиот помошник државен секретар Џејмс О’Брајан“, рече Кошарач. новинари во Бања Лука.