ПРОТИВ ТАЧИ И OСТАНАТИТЕ ЌЕ СВЕДОЧАТ 140 ЖРТВИ: Се знае за кои шест точки ќе одговараат обвинетите водачи на ОВК

Секој од обвинетите е обвинет за четири точки за воени злосторства и тоа: незаконско и самоволно апсење и лишување од слобода, сурово постапување, тортура и убиства.

Специјалниот совет на Косово објави дека е одобрено учество на 140 жртви во постапката против поранешниот косовски претседател Хашим Тачи и другите водачи на ОВК .

Судењето на Тачи, Кадрије Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Кранишчи треба да почне утре во 9:30 часот со воведните зборови на обвинителството и одбраната, две и пол години по нивното апсење и притвор во Хаг, каде што се уште се наоѓаат. одржана.

Што се однесува до жртвите, судот во Хаг одобри учество на оние кои докажале дека претрпеле  физичка, психичка или материјална штета  како директна последица на кривичното дело наведено во потврденото обвинение.

Ова се однесува и на лицата кои претрпеле директна штета, и на оние кои биле оштетени индиректно, на пример, поради блиска врска со директната жртва, односно лице кое, според обвинението, било убиено или повредено.

Судечкиот совет соопшти дека изведувањето на доказите на судењето, вклучително и првите сведоци на обвинителството, ќе започне на 11 април , пренесува Танјуг.

Специјализираното обвинителство утре ќе  го изнесе воведниот збор, за што му се одобрени најмногу пет часа. Потоа воведниот говор ќе го прочита претставникот на жртвите, кој има на располагање 45 минути.

Потоа, секој од четирите тимови од одбраната ќе има можност да го претстави своето воведно излагање, кое е закажано за 4 април.

Отворените зборови се закажани за 3, 4 и 5 април, со почеток во 9:00 часот, а ќе бидат на  албански, српски и англиски јазик ,  објавено е на веб-страницата на Специјализираните комори.

Како што се наведува во соопштението, првичното обвинение против четворицата обвинети е потврдено на 26.10.2020 година, а дополнето е на 03.09.2021 година, на 29 април минатата година и на 30 септември минатата година, а потоа обвинителниот акт со помалку избришан текст е поднесен на 27 февруари и тоа е оперативното обвинение за овој случај.

– Четворицата обвинети се товарат по индивидуална кривична одговорност во шест точки за злосторства против човештвото: прогон, затвор, други нехумани дела, тортура, убиства и присилно исчезнување на лица – се наведува во соопштението .

Покрај тоа, секој од обвинетите е обвинет за четири точки за воени злосторства, и тоа: незаконско и самоволно апсење и лишување од слобода, сурово постапување, тортура и убиства .

Во обвинението се наведува дека овие злосторства биле извршени најдоцна  до март 1998 година, до крајот на септември 1999 година  , на многу места низ Косово, како и во Кукеш и Чахан , во северна Албанија. Според обвинението, тие злосторства ги извршила Ослободителната војска на Косово против стотици цивили и лица кои не учествувале во воените дејствија.

Во обвинението се тврди дека Тачи, Весељи, Сељими и Красниќи се поединечно кривично одговорни врз основа на различни видови кривична одговорност за кривични дела извршени во контекст на немеѓународниот вооружен конфликт на Косово, кои биле дел од поширок систематски напад врз цивилното население за кое се веруваше дека не ја поддржува ОВК.