Проф. Мирјанов: Бугарските универзитети привлекуваат турски студенти

Доц. Проф.Радан Мирјанов, проректор за интернационализација на Економскиот универзитет во Варна, на Црното Море, во интервју за БТА вели дека има студенти од Турција кои се подготвени да студираат во Бугарија. Многумина од нив сакаат да добијат диплома од земја-членка на ЕУ, но дознаваат дека прашањето за добивање виза може да биде голем проблем.

Мирјанов рече: „Многу турски студенти, кои сакаат да бидат наши студенти, а не само да доаѓаат на програмата Еразмус + за еден семестар, сметаат дека визниот режим е проблем. Ако дојдат на Еразмус + еден семестар, можат да добијат три месечна виза, но ако сакаат да дојдат на три или четиригодишен курс, дури и на три или четири семестри, да студираат на магистерски студии, тогаш може да има потешкотии со визата, бидејќи таа премногу често се одложува. “

Мирјанов зборуваше за конкретен случај, кога на двајца турски студенти им беше одложена визата за цели половина година, што го принуди Универзитетот да спроведе хибридни форми на образование. Додека другите студенти физички присуствуваа на предавањата, студентите од Турција мораа да гледаат стрим онлајн.

Академскиот персонал на Економскиот универзитет во Варна во петокот го посети националниот прес-клуб на БТА во Анкара. Во текот на целата недела тие беа во турската престолнина за да учествуваат на научен форум посветен на зајакнување на соработката меѓу бугарските и турските универзитети . Настанот беше организиран од Универзитетот за економија во Варна, а домаќин беше Универзитетот во Анкара и Универзитетот Баскент.

Мирјанов посочи дека иако академските врски и размени меѓу двете земји традиционално се добри, секогаш има простор за подобрување.

Сличен форум кој ќе се фокусира на Varna Deep Tech Innovation Port е планиран за 23 и 24 јуни. Друг форум, таканаречената недела на персоналот, ќе се одржи во јули и ќе има гости од Јужна Африка, Јордан и Турција да разговараат за проблемите и решенија кои можат да се идентификуваат за академска и студентска размена. Во септември во Варна ќе се организира трет форум, сличен на оној што се одржува во Анкара.

Мирјанов е позитивен дека капацитетот и подготвеноста за соработка присутна и на страната на Бугарија и на Турција се знаци дека може да се очекува зголемена соработка меѓу двете земји.