Пртогласени најдобрите универзитети во светот за 2025 година

Светската ранг-листа на универзитетите покажува дека МИТ е на врвот на листата 13-та година по ред, а потоа следат Империал колеџ во Лондон и Оксфорд.

Најдобрите светски универзитети се откриени во 21-то издание на рангирањето на светските универзитети QS.

Листата повторно е на врвот од Институтот за технологија во Масачусетс (МИТ), кој се наоѓа во Кембриџ, Масачусетс во САД. Оваа училишна институција владее 13-та година по ред, пренесува euronews.

Најдобрите два универзитети се во Обединетото Кралство – Империал колеџ во Лондон, кој се искачи од 6-то место за да го обезбеди второто место и Универзитетот во Оксфорд на третото.

Универзитетот Харвард и оваа година се најде на четвртото место со оценка од 96,8, а по него е Универзитетот во Кембриџ, кој ги заокружи првите 5 со оценка од 96,7.

Годишната оценка за оваа година е најголема досега, вклучувајќи повеќе од 1.500 универзитети, пишува Телеграф.

Критериумите за рангирање вклучуваа академска репутација и репутација на работодавач, сооднос меѓу факултет и студент, цитати од факултет, меѓународен сооднос на факултет, однос на меѓународни студенти, меѓународна истражувачка мрежа, резултати од вработување и одржливост.

Додека Соединетите Американски Држави беа најзастапената земја оваа година, со 197 рангирани институции и некои од највисоките рангирани, Европа постигна споредлив успех. Европските институции, главно во Велика Британија, презедоа половина од првите 10 позиции.

Велика Британија го имаше второто место по број на универзитети на рангирањето, со четири од нив во првите 10.