Психијатар открива што навистина значи кога ќе заборавиме што сме сонувале

Експертите велат дека нашите соништа се допир со нашата потсвест. Има луѓе кои воопшто не се сеќаваат што сонувале, па дури и мислат дека немаат соништа.

Психијатарот и психотерапевт Владета Јеротиќ еднаш објасни што би можело да биде причината зошто некој го заборавил тоа што го сонувал.

„Луѓето кои ги забораваат своите соништа не сакаат да се запознаат себеси, јас сум зборувал за ова повеќе од еднаш. Всушност, тоа значи дека не сакаат да го запознаат своето негативно јас. Не е добро кога луѓето велат тие не се сеќаваат на соништата, а има и такви кои велат дека воопшто не сонуваат“, изјави тој.

Нема луѓе кои не сонуваат, тоа науката го докажала. Човек сонува секоја вечер и не мора да се сеќава на се, а обично тие утрински соништа се паметат. Не е добро да поминат еден месец, два-три, а да не се сетите на некој од вашите соништа. Тоа би било како избегнување да препознае некој негативен дел во себе.

Деирдре Барет, професор по психологија на Харвард и автор на книга за квалитетен сон и сонување, истакна дека соништата се јавуваат откако ќе влеземе во фазата на РЕМ спиење.

„Луѓето кои имаат тенденција да гледаат аналитички на светот и размислуваат – почесто се сеќаваат на своите соништа, за разлика од оние кои се фокусирани на целта на нешто. Ако се разбудите на крајот од РЕМ фазата, кога телото е само подготвувајќи се за другите фази на спиење, најмногу ќе се сеќавате на вашите соништа“, додаде таа.