ПСИХОЛОГИЈА СТАРА 350 ГОДИНИ: Убедете го соговорникот во се само со ЕДНА РЕЧЕНИЦА

0

За да се поедностави оваа мисла на Паскал: пред да не се согласувате со некого, прво истакнете за што таа личност е во право. И за да го убедите да се предомисли, нека тој човек сам откри во што греши.

Францускиот филозоф Блез Паскал (1623-1662) е најпознат по Паскаловиот облог, во кој докажува дека верувањето во Бог е најпрагматична опција за секое човечко суштество. Сепак, помалку позната е неговата анализа за соочување со различни гледишта, која денес може да му помогне на секој од нас да ги убеди своите соговорници во она што го сакаме. Трик? Кажи им дека се во право.

„Кога сакаме да исправиме некого, да му покажеме на друг дека не е во право, мораме да забележиме од која страна ја гледа работата, затоа што на таа страна обично има нешто точно и да признаеме дека е во право. Но, во исто време мораме да му ја покажеме страната каде греши. Со тоа ќе биде задоволен, бидејќи не заклучува дека згрешил, туку дека едноставно не успеал да ги види сите агли на гледање. Тој нема да навреди никого ако сфати дека не видел сè. Човекот не сака да греши, а тоа можеби произлегува од фактот дека човекот природно не може да види сè, и дека природно не може да греши од негова гледна точка, бидејќи перцепциите на нашите сетила обично се вистинити… Подобро е да ги убеди луѓето со аргументи што самите ги откриле, но на оние што другите им ги пренеле“.

За да се поедностави оваа мисла на Паскал: пред да не се согласувате со некого, прво истакнете за што таа личност е во право. И за да го убедите да се предомисли, нека тој човек сам откри во што греши.

350-годишна психологија

Артур Маркман, професор по психологија на Универзитетот во Тексас во Остин, вели дека двете мисли се целосно вистинити.

„Една од првите работи што треба да ги направите за да му дадете на некого дозвола да го промени своето мислење е да го спуштите неговиот „одбранбен ѕид“ и да го спречите „да си ги вкопа петите“.

„Ако веднаш ви ги покажам сите начини на кои грешите, немате мотив да соработувате. Но, ако ви кажам: „Ах, да, направивте неколку навистина добри точки, мислам дека сите тие се важни точки“, сега им давате причина за соработка, а потоа можете слободно да ги изразите своите загриженост за нивната позиција, но дискусијата продолжува во духот на соработката“, вели Маркман.

Тој, исто така, поддржува уште една од мислите на Паскал:

„Ако имам идеја, верувам дека јас сум „сопственик“ на таа идеја, а обратна е ситуацијата кога јас ја преземам вашата идеја и на некој начин сум го препознал вашиот авторитет по тоа прашање. Многумина не сакаат да го прават тоа“.

Облогот на Паскал

Облогот на Паскал или Паскаловата теорија за верување во Бог наведува дека најдобро е да се верува дека Бог постои. Тој анализира две опции: можно е да се верува во Бог или да не се верува во Бога.

Можностите произлегуваат од ова:

Ти веруваш во Бог

– Ако постои Бог, одиш во рајот, што значи бескраен профит

– Ако Бог не постои, губиш, твојата загуба е конечна, но занемарлива

Ти не веруваш во Бог

– Ако постои Бог, одиш во пеколот, загубата е бескрајна

– Ако Бог не постои, вашиот профит е конечен, но занемарлив.

И во другите свои дела, овој математичар и филозоф се обидел да докаже дека христијанската вера е точна. Бил критикуван од многу филозофи, како што е Волтер.