Психолог од Харвард тврди дека ЛУЃЕТО СО НИСКА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА секогаш користат една од ОВИЕ 7 ФРАЗИ: Еве кои зборови ги користат луѓето кои немаат емпатија кон другите!

Емоционалната интелигенција е способност точно да се согледаат и проценат чувствата кај нас и кај другите. Луѓето со висока емоционална интелигенција можат да им пристапат и да ги предизвикаат своите емоции, да ги разберат невербалните знаци и да ги регулираат своите чувства за да изградат посилни, постабилни односи. Како психолог образован на Харвард, од прва рака видов дека тоа е клучот за долгорочниот професионален и личен успех, пишува Кортни Ворен, д-р, психолог и автор.

Па, како можете да знаете дали треба да работите на овие вештини? Ако користите некоја од овие седум фрази, можеби имате ниска емоционална интелигенција:

1. “Нема да се променам. Каков сум, таков сум”

Емоционалната интелигенција е поврзана со способноста да се менувате додека учите и растете. Луѓето со ниска емоционална интелигенција често се крути и ќе се борат против промените или сопствената еволуција. Цврстите верувања се важни, но исто така е важно да останете отворени за нови можности.

Што да кажам наместо тоа: „Треба повеќе да размислувам за тоа што го кажувате. Сакам да бидам отворен за повратни информации за себе, дури и кога е тешко да се слушне“.

2. „Не ми е гајле како се чувствуваш“

Очигледното непочитување на чувствата на другите луѓе е знак на ниска емоционална интелигенција. Покажувањето на недостаток на емпатија кон другите, особено кога тие минуваат низ тешки времиња, го отежнува развојот на меѓусебно поддржувачки односи.

Што да се каже наместо тоа: “Жал ми е што се чувствувате вознемирени. Како можам да ви помогнам?”

3. „Ти си виновна што се чувствувам вака“

Луѓето со силна емоционална интелигенција не обвинуваат сè однадвор за нивните чувства. Тие разбираат дека нивните емоции се поврзани со тоа како ги доживуваат нивните околности. Нашите емоции не се туѓа одговорност и тие не се обврзани да ги поправаат. Тие се можност да се разбереме себеси и да си поставиме граници.

Што да кажам наместо тоа: „Во моментов сум многу емотивен. Мојата перцепција за ситуацијата е дека…“

4. „Едноставно не си во право“

Кога ќе добијат повратни информации, емоционално интелигентните луѓе ќе се трудат да бараат нијанси. Наместо да заглават во крајности, тие повеќе се фокусираат на разбирање на живееното искуство на другата личност.

Што да кажам наместо тоа: „Сакам да ја слушнам твојата перспектива, дури и кога не ги гледам работите исто како што ги гледаш. Можеш ли да ми помогнеш да разберам зошто се чувствуваш така?

5. „Ти си луд, прекини“

Да се ​​​​слуша нечие искуство без да се претерува или да се земе лично е клучен знак за емоционална интелигенција. Тоа значи дека имате високо чувство за самосвест и самопочит.

Што да се каже наместо тоа: „Разбирам дека се мачите во моментов. Иако слушам дека сте лути на мене, мислам дека вашата реакција може да има повеќе врска со вашето минато отколку со она што го правам во моментов. Дали мислите тоа би можело да биде вистина?”

6. „Не можам да ти простам“

Емоционално интелигентните луѓе можат да се стават во кожата на другите луѓе. Ова ги прави поотворени за простување на другата личност во споредба со некој што е помалку безбеден.

Што да кажам наместо тоа: „Тешко ми е да ти простам во моментов. Но, активно работам на ослободување од овој гнев и незадоволство бидејќи би сакал да ги исправам работите и да одам напред“.

7. „Вашите чувства се ирационални“

Луѓето кои имаат развиена емоционална интелигенција можат да ги преиспитаат своите чувства, да излезат надвор од себе и да ги анализираат рационалните и ирационалните аспекти на нивните мисли. Тие се добри и во прифаќањето на туѓите чувства, дури и ако не разбираат од каде доаѓаат.

Што да се каже наместо тоа: „Слушам дека имате силни емоции во моментов и тие се таму со причина. Не разбирам точно зошто се чувствувате така и не се согласувам со вашето гледиште за оваа ситуација, но сакам да разберам.