ПУТИНЕ, ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА МАПАТА, ТАМУ ЈА НЕМА УКРАИНА: Советската влада ја создаде Украина (ФОТО)

0

Претседателот на рускиот Уставен суд Валериј Зоркин на денешната средба му покажа на претседателот Владимир Путин карта од 17 век.

Зоркин рекол дека тоа е мапа направена во времето на францускиот крал Луј XIV. и додаде дека Украина не постои на мапата, пишува независниот руски медиум Медуза.

„На Уставниот суд најдовме копија од карта од 17 век која е направена во времето на Луј XIV. Односно ова е средината на 17 век, ја составиле самите Французи. Зошто јас Донесете го. На Владимир Владимирович: таму нема Украина!“ му рекол Зоркин на рускиот лидер Путин се согласил со него.

„Нема Украина. Има раб на две места. Работ на Комонвелтот, таму на југ до Франковск и работ на Козаците… И големото кралство Русија. Зошто сепак се осмелувам да ви покажам? затоа што многу се шпекулираше од каде потекнува, од каде, што и како дошло сето тоа“, рече претседателот на Уставниот суд.

Владимир Путин, Валери Зоркин

„Па, знаеме дека тие земји едноставно беа дел од Комонвелтот, а потоа побараа да бидат дел од Московското кралство. Тоа е се. И тие завршија како дел од Московското Кралство. секакви квази-државни креации, а советската влада ја создаде советска Украина“, заклучи Путин.

Во говорот во пресрет на руската инвазија, во кој практично најави војна, претседателот на Руската Федерација зборуваше за Украина вака: „Модерната Украина е создадена целосно од Русија, поточно од болшевиците, комунистичка Русија. започна веднаш по револуцијата во 1917 година. Украина никогаш немала традиција на вистинска државност“, рече Путин во таа прилика.

Руската инвазија на Украина започна во февруари минатата година, а моментално најдолгите и најкрвавите борби од почетокот на војната се водат околу Бахмут. Руската паравоена група Вагнер тврди дека го контролира Бахмут и дека на 25 мај ќе и ја предаде контролата на градот на руската армија, но Киев не најави повлекување, но вели дека борбите во градот продолжуваат.