ПУТИН ПРЕД ГОЛЕМ ПРЕДИЗВИК – Разузнувачките служби на САД тврдат: “Само така Русија може да оствари големи територијални придобивки во Украина!“

0

Според новата проценка на американското разузнавање, Русија ќе мора да започне задолжителна мобилизација и да добие многу оружје од Кина доколку сака да оствари големи територијални придобивки во Украина оваа година.

Аврил Хејнс, директорката на американското национално разузнавање, во средата кажа дека на опколената руска војска и недостига муниција и војници потребни за одржување на сегашното ниво на борби и можеби ќе биде принудена Русија да се префрли на стратегија за одржување и одбрана, продолжувајќи ја војната.

Владимир Путин се чини дека сега е фокусиран на поскромни воени цели“, изјави Хејнс, појавувајќи се пред Комитетот за разузнавање на Сенатот додека официјалните лица го објавуваа својот годишен извештај за проценка на заканите.

Доколку Русија не иницира задолжителна мобилизација и не идентификува значајни резерви на муниција од трета страна, ќе биде сè поголем предизвик да го задржи сегашното ниво на офанзивни операции во наредните месеци“, нагласи таа.

Следствено, тие би можеле целосно да се префрлат на задржување и одбрана на територијата што ја окупираат“, додава таа и продолжува:

По големите неуспеси и големите загуби на бојното поле, накратко, не предвидуваме дека руската војска ќе закрепне доволно оваа година за да оствари големи територијални придобивки“.

Сепак, таа додаде дека – „Владимир Путин најверојатно смета на времето што ќе работи во негова корист“.

Тој веројатно верува дека продолжувањето на војната, со периодични паузи во борбите, можеби е неговиот најдобар преостанат пат кон конечно обезбедување на стратешките интереси на Русија во Украина, дури и ако тоа трае со години“, тврди таа.

Воената моќ на Москва сега е строго ограничена поради загубите на војниците и исцрпувањето на оружјето, влошени со трговските ограничувања и санкциите наметнати од САД и нивните сојузници“, истакна таа.

Известувајќи за позицијата на широката американска разузнавачка заедница, таа кажа дека една година по инвазијата на Украина, Владимир Путин не успеал во неговите примарни цели на операцијата и сега веројатно има подобро разбирање за ограничувањата на неговите сили.

Во извештајот за проценка на заканите се вели дека Русија сака да избегне директен конфликт со САД, но неуспесите во Украина може да ја поттикнат Москва да ескалира војната.

Постои реална можност руските воени неуспеси во војната да му наштетат на домашната положба на Владимир Путин и на тој начин да поттикнат понатамошна ескалација на акциите на Русија во обид да ја врати поддршката од јавноста“, се вели во извештајот.