Ранетиот војник го моли операторот со дрон да не фрла бомба: Ги склопил рацете и барал милост но не ја добил

0

На Телеграмскиот канал Бутусов плус беше објавено видео на кое наводно се гледа ранет украински војник како моли за милост од руски оператор со беспилотни летала.

Се гледа како војникот лази на сите четири се обидува да се извлече, а кога сфатил дека не може да побегне, почнал да гестикулира со рацете и буквално го молел операторот на дронот да не ја фрла бомбата врз него.

Меѓутоа, операторот немал милост и ја фрлил бомбата. Сепак, изгледа дека војникот преживеал, бидејќи бомбата паднала до него, иако тоа не може јасно да се види на видеото.

Исто така, не може да се утврди дали снимката е автентична.

Во војната во Украина, илјадници беспилотни летала се користат за пронаоѓање на непријателските позиции, лансирање ракети и директен артилериски оган.

Двете страни користат наменски воени беспилотни летала, како и комерцијални беспилотни летала кои можат да бидат вооружени со мали бомби.

Тие главно се користат за пронаоѓање на непријателски трупи и директни напади, но немаат голема моќ за убивање.