Речиси 10.000 руски војници се предале преку телефонската линија „Сакам да живеам“.

Речиси 10.000 руски војници стапиле во контакт со специјалната линија за предавање на украинската држава од септември, според Украинскиот Координативен штаб за третман на воени затвореници (CHTPW).

24-часовниот проект, наречен „Сакам да живеам“, им овозможува на непријателските борци да контактираат со оператор преку телефон или чет-бот и да бидат префрлени во логор за заробеници, пренесува skynews .

Во извештајот објавен од CHTPW се вели дека повеќе од 14 милиони луѓе ја посетиле веб-страницата, од кои 84 проценти се наоѓаат во Русија.

„Покрај руската армија, на телефонската линија контактираат и нивните роднини и најблиски“, напиша агенцијата на Телеграм.

„Мобилизираните Руси кои пристигнуваат во Украина, како дел од окупаторската армија, често немаат пристап до Интернет“, објави агенцијата.

Инаку, Русија ја започна неоправданата инвазија на украинската држава на 24 февруари минатата година.