РИБАР ИЗВЛЕЧЕ ТОВАР ОД ЈАДРАНОТ: Полицијата упаднала во бродот штом се вратил во Сплит, а потоа на површина испливала строго чувана ВОЕНА ТАЈНА

0

Неодамнешното враќање од отворено море не беше пријатна задача за сплитскиот рибар Марин Ивиќ и неговиот чамец „Грмаљ“.

Тој извадил огромна експлозивна направа од дното на морето , а поради свежата боја и малата корозија, веднаш се виде дека е понова. Ивиќ вели дека вадел секакви работи од мрежата, па овој пат мислел дека е буре.

– Го извлековме од длабочина од 57 метри на оддалеченост од три наутички милји од Сплит, кон Сплитската порта. Кога го ставивме во чамецот, ја известивме полицијата и го донесовме апаратот во Сплит. Имаше 250-300 кг експлозив со запалка. Пиротехничари дошле на пристаништето во Сплит и ја извадиле запалката на бродот и на тој начин ја деактивирале, а се траело околу еден час. Ми рекоа дека воопшто не е безопасно. Моравме да излеземе од бродот додека тие го правеа тоа. Како што ми кажаа, најверојатно се работи за торпедо кое го таргетирало разурнувачот „Сплит“ – вели рибарот Марин.

Подели

На прашањето како се чувствува и дали првпат извлекува ваков застрашувачки улов, рибарот одговара:

– Што ќе правам јас. Она што е таму е. Кога го извлекувавме, помислив дека е буре. Кој го очекуваше ова во мрежата! И порано сме имале вакви ситуации, но тие беа помали бомби и повеќе или помалку се распаднаа. Никогаш не сме извадиле вакво нешто од морето на овие простори.

ДЕАКТИВАЦИЈА БЕЗ ЕВАКУАЦИЈА И ЈАВНО ЗНАЕЊЕ

Настанот се случил во четвртокот на 16 март, но полицијата се огласила дури по интересот на локалните новинари.

– На 16 март околу 19 часот и 15 минути полициски службеници на Поморската полициска станица добиле пријава од капетанот на бродот дека во мрежата забележал неексплодирана експлозивна направа додека ловел риба на каналот Брач. Веднаш ги известиле полицајците кои го обезбедиле надворешното лежиште на сплитското пристаниште и се подготвувале да го пречекаат рибарот. На бродот му пришле пиротехничари од Регионалната антиексплозивна единица Сплит, кои констатирале дека се работи за глава од торпедо , по што го неутрализирале со отстранување на запалувачот и го транспортирале торпедото во складиште додека не било уништено. Со оглед на видот и изгледот, се претпоставува дека торпедото останало од времето на Татковинската војна – им одговорија на новинарите од ПУ на Сплит-Далмација.

Но, новинарите за овој случај дознале од рибарски кругови, а не од полицијата.

ТОРПЕДО ДЕЛ ОД ВОЕНА ТАЈНА ОД ВОЈНАТА ВО 90-тите?

Најважниот дел од торпедото со експлозивното полнење и запалувачот бил исфрлен на површина, додека крилата и моторот останале на морското дно. Но, и торпедото има своја нераскажана приказна.

– Торпедо брод од заливот Салдун испука неколку (се претпоставува три) торпеда кон разурнувачот „Сплит“ кој не го погоди. Останува вечна мистерија зошто не го сторија тоа. Станува збор за торпеда кои работат на бучава од пропелер. Разурнувачот „Сплит“ беше закотвен пред градот. Артилерија требаше да го погоди уништувачот од земја за да го лансира, но никогаш не го стори тоа. Најголем проблем беше комуникацијата и координацијата меѓу единиците, така што артилеријата не ја заврши работата. Тогаш немавме можност за шифрирана комуникација како денес, но се се правеше преку „Моторола“ за да може и непријателите да ја слушнат нашата комуникација. Со текот на времето, торпедата останаа без гориво и паднаа на дното – објаснува извор запознаен со настаните.

Торпедата, според него, веројатно немаше да го потопат разурнувачот дури и да го погодат.

– Да беше погоден разурнувачот немаше ништо да се добие со стратегијата, само симболично, но ако го погодеа и потонеа, можеби ќе имаше одмазда кон градот и затоа беше во доменот на воената тајност. , како и другите рудници. Можете, на пример, да научите сè за воените бродови, но не и за мините. И ова беше тајна операција во рамките на армијата бидејќи бродовите требаше да пловат од Шибеник и акцијата не беше воопшто едноставна. Сепак, ја знаеме историјата, ЈРМ набрзо се повлече од овој дел на Јадранот – заклучува изворот објаснувајќи ги околностите на настанот.