Ризик за човештвото: Илон Маск и бројни експерти се обидуваат да го запрат развојот на вештачката интелигенција

0

Во отвореното писмо, Илон Маск, Стив Возниак и бројни експерти повикаа на пауза во развојот на вештачката интелигенција.

Иако може да биде многу корисна, вештачката интелигенција (ВИ) исто така претставува голема опасност. Најдобар доказ за тоа се голем број експерти, извршни директори и технолошки претприемачи, кои во отворено писмо го изразија своето незадоволство од напредокот и примената на оваа технологија .

Насловено „Паузирајте ги џиновските експерименти со вештачка интелигенција “, отвореното писмо на групата „Иднина на животот“ ги повикува лабораториите за вештачка интелигенција да паузираат обука на системите за вештачка интелигенција помоќни од моделот GPT-4 најмалку 6 месеци. Оваа покана беше потпишана од многу луѓе од висок профил, како што се Илон Маск и ко-основачот на Apple, Стив Возниак. Како што тврди групата, вештачката интелигенција претставува „длабок ризик за општеството и човештвото“ и дека развојот и примената на технологијата „треба да се планираат и управуваат со посебно внимание и пропорционални ресурси“ .

Групата тврди дека тоа во моментов не е случај. Наместо тоа, лабораториите се тркаат да се надминат едни со други за да создадат вештачка интелигенција од следната генерација што е можно побрзо, без да размислуваат за последиците. Покрај паузата во развојот и имплементацијата, Иднината на животот во писмото ги повикува и владите да се вклучат и, доколку е потребно, да го спречат понатамошниот развој.

„Лабораториите за вештачка интелигенција и независните експерти треба да ја искористат оваа пауза за да имплементираат збир на договорени безбедносни протоколи за дизајн и развој на напредна вештачка интелигенција што ќе биде ригорозно надгледувана од независни надворешни експерти. Ова всушност не е пауза во развојот на вештачката интелигенција. но само чекор назад за да се оддалечиме од опасната трка кон сè понепредвидливи модели со дополнителни можности “, се вели во отвореното писмо.

Групата ги повикува владите ширум светот да работат заедно за да воспостават системи за контрола на технологијата на вештачка интелигенција , вклучувајќи нови регулаторни тела, технологија која непогрешливо ќе ги разликува човечките креации од оние создадени од вештачката интелигенција итн.

Интересно е што Илон Маск го промени своето мислење за вештачката интелигенција, особено што е еден од основачите на компанијата OpenAI која ни го донесе ChatGPT , односно чиј модел го користи Microsoft во пребарувачот Bing, но и Viber за потребите на неговиот четбот .

Ако им се верува на гласините, OpenAI го завршува тестирањето на моделот GPT-5, кој би требало да стане првиот модел со вештачка интелигенција што ќе постигне општа вештачка интелигенција .